Читај ми!

Nova zgrada terminala na niškom aerodromu, "Konstantin Veliki" primaće milion i po putnika godišnje

Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu priprema se da sredinom jula otvori novu zgradu terminala. Projektovana je za prihvat šest aviona i milion i po putnika na godišnjem nivou. U planu je izgradnja i drugog dela zgrade i proširenje platforme sa četiri na devet mesta za vazduhoplove.  

Od davne 1986. godine kada je otvoren niški aerodrom, putnički terminal gotovo da je ostao isti. Kada nije bilo letova iz Niša ili je ih je bilo premalo, izgled zgrade i kapaciteti nisu bili osnovni problem.

"Danas smo u situaciji da subotom imamo pet istovremenih letova u postojećoj zgradi i vrlo nam je otežan rad", ukazuje Mihajlo Zdravković, direktor JP "Aerodromi Srbije".

Parkomati i punjači za vozila

U novu zgradu za odlazeće putnike, država je uložila 15 i još 17 miliona evra u aerodromsku infrastrukturu.

Parking će imati parkomate, punjače za električne automobile, 580 mesta za putnička i 105 za teretna vozila za potrebe robno-carinskog terminala.

Po otvaranju nove zgrade, stara će biti srušena i na njeno mesto biće sagrađena još jedna za dolazeće putnike.

"Sledeće je proširenje i pristup do platforme, koja će u sebi sadržati saobraćajnice za buduće autobuse koji će prevoziti putnike od gejtova ka vazduhoplovima", kaže Andrijana Cvetković, rukovodilac razvoja i investicija.

Živojin Tasić, pomoćnik direktora JP "Aerodromi Srbije" ističe da su razdovojili tokove saobraćaja – teretni od putničkog, što je pravilo probleme u prethodnom periodu na aerodromu "Konstantin Veliki".

"Sada je, takođe, u završnoj fazi parking za teška teretna vozila", ističe Tasić.

Povećan kargo saobraćaj

Pad broja putnika za 19 odsto u prvih šest meseci na niškom aerodromu objašnjavaju vanrednim tehničkim pregledima aviona kompanije "Vizer" – znatno je povećan kargo saobraćaj.

Nova zgrada, kažu, znači i više putnika.

"Velike promene koje se dešavaju u Nišu, prate i ostale avio-kompanije koje trenutno ne lete sa niškog aerodroma. U kontaktu smo i sa njima", poručuje Dušan Knežević, direktor aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu.

Sa niškog aerodroma, osim 10 redovnih linija, u letnjem periodu leti se ka Tivtu, Krfu i Atini.

U ponudi su i dva čarter leta ka Tunisu i Antaliji.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи