Читај ми!

Besnilo, salmonela, afrička kuga – kako životinjski virusi koče izvoz mesa

Počela je nova kampanja vakcinacije protiv besnila iz aviona. Pokrivena je cela teritorija Srbije, osim naseljenih mesta i vodotokova. Takozvani "mamak" u kome se vakcina nalazi nije štetan po ljudsko zdravlje, ali ga ne treba dirati. Kampanju za suzbijanje bolesti kod lisica koje su glavni prenosioci bolesti finansira Evropska Unija od 2010. godine, a od 2018. u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze.

Životinje ne znaju za državne granice pa se virusi lako prenose posebno u pograničnim zonama. Zato je suzbijanje bolesti koje štete i ljudima i privredi stavka oko koje vlade uglavnom nađu zajednički jezik i strategiju. 

Osim na suzbijanju besnila, Uprava za veterinu Ministartsva poljoprivrede sarađuje sa Delegacijom Evropske unije i na projektu koji bi trebalo da doprinese konačnom stavljanju Srbije na listu zemalja koje mogu u EU da izvoze pileće meso i jaja.

Trenutno, u tome nas koče ne samo standardi, već i odnos prema suzbijanju salmonele. Iako imamo mnogo velikih živinarskih farmi koje mogu da odgovore na zahtevne standarde EU, čini se da najveći broj proizvođača nije baš raspoložen za pravila poput onih koja zabranjuju lečenje živine antibioticima neposredno pre kontrole na bolest.

"Moramo da imamo bolje planove kontrole proizvođača živine, ali i proizvođači živine moraju da preuzmu odgovornost za kontrolu bolesti, pre svega salmonele. Tu moramo da budemo striktni i bez kompromisa jer to nije važno samo za tržište Evrope već i za naše tržište. Mi smo doneli propis koji možda deluje rigidno, ali smo ispunili striktan zahtev od EU. Proizvođači moraju da vode računa o biosigurnosnim merama i da prijavljuju simptome bolesti. Programi nadzora moraju da se ažuriraju sa evropskim politikama budući da je i ptičji grip vrlo aktuelan", rekla je za RTS Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Andrej Papić iz Delegacije Evropske unije dodaje da će projekat unapređenja kapaciteta u živinarstvu trajati do kraja godine.

"Propisi Evropske unije o službenim kontrolama i nadzoru rizičnih životinjskih bolesti su dosta kompleksni jer se radi o osetljivim namirnicama. Smatramo da će Srbija posle ovog projekta biti u dosta boljoj poziciji da bude stavljena na listu zemalja iz kojih može da se izvozi u EU", rekao je Papić.

Evropska unija i Srbija sarađuju i na suzbijanju afričke kuge svinja. Ta bolest i dalje je aktivna u Evropi od baltičkih zemalja do Mediterana. U Srbiji je trenutno ima samo u Kolubarskom okrugu.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару