Читај ми!

Oružje može biti bilo šta, napadač bilo ko - najavljene izmene propisa o oružju i municiji

Posle napada ispred ambasade Izraela, aktuelizovana je priča o dostupnosti oružja, lakoći nabavljanja i merama koje sve to regulišu. Da će biti pooštrene, najavljuje ministar policije, kao i promene Zakona o oružju i municiji.

Ranjavanje žandarma samostrelom ponovo je pokazalo da oružje može biti bilo šta, a napadač bilo ko. Srećom, napadnuti žandarm, obučen je da reaguje.

"Svaka naprava koja je ručno prenosiva, potencijalna je opasnost za naše pripadnike, a i za građanstvo: mi kroz obuku gledamo da dosta stvari uigramo, pripremimo, predvidimo, i gledamo da predupredimo. I ako nam se desi situacija da reagujemo kao što je reagovao kolega ispred izraelske ambasade", objašnjava pomoćnik komandanta Žandarmerije za obuku pukovnik policije Dalibor Otović.

Napadnuti Miloš Jevremović prvo je javio da je povređen. Pištolj je upotrebio kada se napadač vratio do njega, da završi započeto. Zna se i da je koristio samostrel koji je kupio u Zemunu, legalno, samo uz ličnu kartu i za 6.900 dinara.

"Takve gluposti u zakonu koje pišu podhitno moraju da se menjaju. Da se usklade sa realnim životom, koliko ima slučajeva povređivanja dece vazdušnoim puškom. Neko ko je pisao zakon je procenio da samostrel nije opasan - pa kako nije opasan kad je žandarm zamalo izgubio život", smatra ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Na promeni propisa o oružju i municiji već se radi. Upućeni kažu, moraće da se usaglasi i sa drugim zakonom.

"Radna grupa Ministarstva pravde, koja još od 2001. godine radi na proceni efektivnosti odredaba Krivičnog zakonika, najavila je već višekratno da će u oblasti krivičnih dela koje se odnose na nedozvoljenu proizvodnju, nošenje, držanje ili promet oružja i ekploziva zaoštravati kaznenu represiju, tako da je za očekivati da će ova dva propisa biti međusobno uslovljena, pa pretpostavljamo da će konsekventni Krivični zakonik zaoštravati represiju u ovoj oblasti", kaže profesorka krivičnog prava KPU Ivana Bodrožić.

Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti ističe da oružje može da bude bilo šta i navodi kuhinjski nož kao primer.

"Nije stvar u tome da se sva sredstva koja potencijalno mogu da naude čoveku eliminišu iz prometa, jer je to nemoguće, nego je stvar u dobroj prevenciji i bezbednosnoj kulturi, i operativnom radu službi bezbednosti", naglašava Milošević.

Postoje profesionalni samostreli i oni jeftiniji, izrađeni mahom od plastike. One, koji pripadaju D kategorji, može da kupi svako stariji od 16 godina. C kategoriju čine svi oni čija je sila zatezanja tetive preko 450 njutna - za njih je potrebna prijava policiji i dozvola za držanje.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару