Читај ми!

Beograđani u Spasovdanskoj litiji povodom slave prestonice – besedio patrijarh Porfirije

Od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama u Beogradu krenula je litija povodom slave prestonice – Vaznesenja Gospodnjeg, odnosno Spasovdana. Uz narod, na čelu litije koju predvodi patrijarh srpski Porfirije, nalaze se mošti svetitelja, oca Justina Popovića. Patrijarh Porfirije održao je besedu rekavši da treba da se saberemo pred, kako kaže, čudotvornom ikonom Majke Božije, oko prepodobnog oca našeg Justina Ćelijskog, i da svi zajedno zatražimo da se mole za nas.

Београђани у Спасовданској литији поводом славе престонице – беседио патријарх Порфирије Београђани у Спасовданској литији поводом славе престонице – беседио патријарх Порфирије

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Vaznesenje Gospodnje ‒ Spasovdan, prestoničku slavu. U 19 časova u Vaznesenjskom hramu počinje Spasovdanska litija.

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda, kao i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Programom je predviđeno da litija krene od Crkve vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima prepodobnog Justina Ćelijskog, koje su tokom jučerašnjeg dana pristigle iz Valjeva i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save.

Uslediće patrijarhova beseda, posle čega će biti služen akatist prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i celivanje.

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju.

Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku.

Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji će u liturgiji sasluživati patrijarha Porfirija.

Srpska prestonica slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Na Kosovu i Metohiji pravoslavna crkva i vernici Spasovdan su obeležili u Prištini, Prizrenu i drugim sredinama. Liturgiju nisu mogli da služe u Hramu Hrista Spasa u Prištini, zbog zabrane lokalnih vlasti i policije.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару