Читај ми!

Lepa reč je 50 odsto lečenja – a kako da se požalimo na lekarske uvrede

Javnost su zaprepastile rečenice upućene pacijentima, čak i teško bolesnoj deci i njihovim roditeljima, koje je na društvenim mežama objavila jedna influenserka. Koja je procedura kada pacijent želi da uloži zvaničnu žalbu za RTS objašnjavaju načelnica Opšte prakse Doma zdravlja Voždovac Dragana Milošević i pravnik te ustanove Pavle Kojović.

Duže od četiri godine u bolnicama i domovima zdravlja ne postoji zaštitnik pacijenata. Ukinut je tokom epidemije koronavirusa, a posle toga, ostala je praksa da, ako imate primedbu, morate da se žalite pismenim putem, imejlom ili da odete lično u Sekretarijat za zdravstvo.

Pravnik u Domu zdravlja Voždovac Pavle Kojović kaže da se u toj ustanovi pacijenti uglavnom žale na dužinu čekanja na pregled.

"Uvek postoji neki hitan slučaj koji se primi preko reda i problem se obično rešava na fin način, ali ima pacijenata koji žele da ulože pismenu žalbu", dodaje Kojović

Kako je naveo, ako nisu zadovoljni odnosom lekara prvo mogu da se obrate načelniku službe, potom direktoru Doma zdravlja i na kraju mogu da poslati pismenu žalbu imejlom, poštom ili da je dostave lično.

"Ta žalba se onda predaje direktoru zdravstvene ustanove, a potom ide pravnoj službi koja žalbu zajedno sa pozivom za izjašnjenje prosleđuje lekaru, medicinskoj sestri ili drugom osoblju na koju se odnosi", objašnjava Kojović.

Milošević: Ljubaznošću i empatijom do poverenja pacijenata

Dr Dragana Milošević, načelnica Opšte prakse Doma zdravlja Voždovac, naglašava da se pre svega mora raditi na ljubaznosti i empatiji prema pacijentu.

"Lekari su tu zbog pacijenta, bilo da se žali na dužinu čekanja, propisivanje terapije, izdavanje uputa – pokušavamo da svakome izađemo u susret", dodaje Miloševićeva.

Naglašava da pacijenti treba da znaju koja su im prava i da su lekari dužni da im sve objasne čime se, napominje, stiče poverenje.

"Kaže se da je lepa reč 50 odsto lečenja. Ako se lepo priđe pacijentu, da lekar bude tu za njega i primeni svoje znanje na terapiju i lečenje", ističe Dragana Milošević.

Doktorka Milošević navodi da se 90 odsto žalbi mirno reši. "Mi smo tu da usmerimo pacijente, oni imaju pravo da se žale. Ako ste ljubazni i pacijenti spuste loptu".

Kojović: Nerado se prihvata mogućnost zamene izabranog lekara

Pavle Kojović ukazuje na to da pacijent čak i ako dobije trapiju i odredi mu se tok lečenja, ima prava da se žali ako smatra da je lekar bio grub i neljubazan.

"Ako se ustanovi da je takav lekar bio neempatičan, direktor ima pravo da ga kazni, a ako se to ponovi uključuje se stručna komisija. Ukoliko pacijent ne bude zadovoljan njihovim pismenim odgovorom može se obratiti savetniku za pacijente ili Inspekciji Ministarstva zdravlja", kaže Kojović.

Prema njegovim rečima, pacijenti mogu da zamene izabranog lekara ali tu mogućnost nerado prihvataju.

*Opširnije u videu na početku teksta

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару