Читај ми!

Prvi Pupinov forum u Beogradu – jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu promena

Na prvom "Pupinov forum" u Beogradu, koji je okupio je predstavnike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, govorilo se o geopolitičkim kretanjima, kao i o poslovnoj i akademskoj saradnji. Cilj je jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu promena, kažu organizatori.

Vreme je da se nadoknade propuštene godine i da Srbija sama kreira sliku o sebi i svoju poziciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz "Pupin inicijative" zato dostavljaju Vašingtonu informacije o situaciju na Balkanu, srpskoj poziciji i važnosti dobrih odnosa Srbije i Amerike.

"Postoje i druga dostignuća na koja smo ponosni – zajednica najuspešnijih Srba i Amerikanaca koju smo okupili u obe zemlje, pod okriljem 'Pupin inicijative'. Pokrenuli smo Pupin feloship program za najbolje studente Srbije i Amerike da bismo kreirali novu generaciju ljudi koji će sutra biti donosioci odluka u obe zemlje", kaže izvrši direktor "Pupin inicijative" Vuk Velebit.

Traži se način i novac da studenti iz Srbije idu na master studije na najprestižnije američke univerzite, ali da i američki univerziteti dođu u Srbiju.

Razmena državnih službenika

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije veruje saradnja i slanje kadrova u ovakve ustanove može da doprinese razvoju obrazovnog nivo Srbije.

"Bio sam pre nekoliko meseci gost Lorens Clivemor, nacionalne laboratorije u Kaliforniji. Reč je o jednoj od najboljih naučnih ustanova te vrste na svetu. Fascinantno je videti da i tamo ima naučnika iz Srbije. Želja nam je da u budućnosti naše naučne institucije više rade sa američkim", poručuje Đurić.

Sa američkom administracijom dogovorena je razmena državnih službenika. Srbija će širiti i mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava u Americi.

"Srbija i Zapadni Balkanu imaju šta da ponude"

Prva zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i evroazijska pitanja Juri Kim izjavila je SAD nema bliže partnere od Evrope, kao i da se raduju danu kada će Srbija postati članica EU.

"Srbija i Zapadni Balkan imaju šta da ponude evropskim i američkim partnerima, poput sve dinamičnijih ekonomija, koje privlače sve više investitora, mlade talentovane radne snage koja je spremna da izgradi visokotehnološku, zelenu sredinu. Zajednički ćemo da gradimo budućnost koju želimo da vidimo za Srbiju, Zapadni Balkan, Evropu i SAD", navela je Kim. 

Džimi Karter, poslednji je američki predsednik koji je posetio Srbiju, 1980. godine. Vreme je da se saradnja dve države obnovi i na tom najvišem državnom nivou, rečeno je na forumu.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару