Elektronski upis u katastar nemoguć bez advokata i geodetskih agencija – koliko građane košta njihova usluga

Već više od dva meseca na snazi je elektronski upis u katastar. To znači da se zahtevi i dokumentacija predaju isključivo onlajn, pa nema redova. Ali deo poslova sa katastrom građani mogu da obave isključivo preko posrednika, advokata i geodetskih agencija – što košta 200 evra.

Tri dana nakon što je kupila kuću u Mirijevu, u vlasničkom listu Sandre Todorović pojavio se problem. Uneta je, kaže, zabeležba po nalogu Sekretarijata za komunalne poslove. Isti problem imale su i njene komšije i morale su da plate advokata, napisala nam je Sandra jer nije želela pred kameru.

"Nakon obraćanja sekretarijatu i firmi koja je radila geometarske premere u Mirijevu, ustanovljeno je da je u pitanju greška i da je katastar stavio zabeležbu na moju kuću. Ni nakon tri molbe neće da je skinu. Očajna sam i ne znam šta da radim osim da angažujem advokate za komunikaciju sa katastrom, a nisam u mogućnosti da ih platim", navodi Sandra Todorović.

Ispravka greške samo je jedan u nizu razloga zbog kojih građani moraju da angažuju posrednika. Između ostalog, neophodan je i za promenu prava na nepokretnosti, konverziju, upis hipoteke, promenu namene zemljišta. Ipak, u jednoj advokatskoj kancelariji tvrde da građani i dalje najveći broj poslova mogu samostalno da reše.

"Advokati kao korisnici e-šaltera imaju mogućnost i pravo da podnesu zahtev za one stanove i ostale nepokretnosti koje su prometovane pre uvođenja sistema javnog beležništva u Republici Srbiji, kao i na one nepokretnosti koje su dosuđene u sudskim sporovima, parničnim postupcima i stanove koji su otkupljeni iz društvene svojine", kaže advokat Nikola Premović.

Advokatska usluga 24.750 dinara

A kad se advokat angažuje, to košta 24.750 dinara. Tu tarifu propisala je advokatska komora. I to je jedan od razloga zbog čega je udruženje potrošača podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o upisu u katastar.

"Ustav kaže da su svi jednaki, svi imaju pravo na jednaku pravnu zaštitu po bilo kom osnovu, ta pravna zaštita se jemči pred svim sudovima i državnim organima, ali kao što vidimo, ovde to nije slučaj, jednaka pravna zaštita se ne može primenjivati tamo gde se nekome novac traži, ako neko nema novca, ne može biti pravno zaštićen", navodi advokat Nikola Premović.

Pristup uslugama 24 sata dnevno

Pravna pomoć je dostupnija i efikasnija sa novim sistemom, odgovaraju za RTS iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Kao dokaz navode više od 14.000 zahteva podnetih za dva meseca primene novog sistema.

"Prethodno, procesi su bili sporiji zbog manjka digitalizacije i potrebe za fizičkim prisustvom u katastru, što je često dovodilo do dugih čekanja i komplikacija. Smatramo da je ovaj pristup izjednačio prava građana i unapredio transparentnost, čineći sistem otpornijim na korupciju. Uvođenjem digitalnih ‘šaltera’, građani imaju pristup uslugama 24/7, što je uvelo revoluciju u način upravljanja imovinskim pravima", kaže Borko Drašković, direktor RGZ.

Samo protekle godine Geodetski zavod dobio je 1.300.000 novih predmeta, od kojih su, kažu, rešili većinu. Starih ima 108.000, neki decenijama čekaju na sudsku odluku.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару