Читај ми!

Žiofre: Odlažemo sve događaje za Dan Evrope u Srbiji, sada nije vreme za slavlje, već za žaljenje i tugu

Delegacija Evropske unije odlaže sve događaje za Dan Evrope u Srbiji, jer ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu, poručio je šef Delegacije Emanuele Žiofre. "Sa Srbijom smo u ovom teškom trenutku. Razumemo da je ovo trenutak bola, tuge i želimo da budemo uz Srbiju", poručio je Žiofre. 

Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile – nije vreme za slavlje, već za žaljenje i tugu.

"Ovo je zaista težak trenutak i želim još jednom da izrazim iskreno saučešće porodicama žrtava, zaposlenima u OŠ 'Vladislav Ribnikar' i svim državljanima Srbije koji su pogođeni događajima proteklih dana. Bilo mi je važno da budem u školi i da tamo položim cveće i upišem se u knjigu žalosti. Ovi događaji utiču na sve nas u delegaciji, neke od mojih kolega su pohađale tu školu, imam prijatelje čija deca pohađaju tu školu", rekao je Žiofre.

Naveo je da su misli i srca takođe usmerena ka žrtvama koje su izgubile živote u masovnim ubistvima u okolini Smedereva i Mladenovca.

"Takođe još jednom izražavam saučešće i porodicama žrtava u Mladenovcu i Smederevu", rekao je gost Jutarnjeg programa.

Ukazao je da Brisel, članice Evropske unije, dele bol sa srpskim narodom.

"Sa Srbijom smo u ovom teškom trenutku. Razumemo da je ovo trenutak bola, tuge i želimo da budemo uz Srbiju", poručio je Žiofre. 

"Odlažemo sve događaje za Dan Evrope u Srbiji"

Sutra je Dan Evrope, kao sećanje na Šumanovu deklaraciju iz 1950. godine kada je formirana Evropska zajednica za ugalj i čelik, preteča Evropske unije. Delegacija Evropske unije odlučila je da zbog tragičnih događaja u Srbiji – masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca i Smedereva, odloži tradicionalne manifestacije povodom Dana Evrope.

"Imali smo planove, kao i svake godine brojne događaje, kojima smo hteli da obeležimo ovaj važan trenutak u našoj istoriji, u istoriji kontinenta čiji je Srbija deo. Planirali smo tradicionalni prijem za 9. maj, planirali smo i koncert koji smo hteli da podelimo sa svima. Naravno, ovo nije trenutak za svečane događaje iz poznatih razloga i odlučili smo da poštujemo to i da odložimo te događaje za kasnije. Naći ćemo trenutak kada situacija bude drugačija, pa ćemo obeležiti ovaj događaj", poručio je Žiofre. 

Umesto planiranih događaja, 9. maja od 11 časova, ambasador Evropske unije otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi.

"Odlučili smo da organizujemo male događaje na Kalemegdanu 11.00. Imaćemo cvetni tepih koji ćemo podeliti sa svima koji budu prisutni tamo", rekao je Žiofre.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара