Zaštitnik o slučaju zarobljene devojčice: Do sada stiglo samo obaveštenje iz Doma zdravlja Zvezdara

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je u postupku kontrole institucija, povodom slučaja zarobljene devojčice, do sada stiglo samo obaveštenje iz Doma zdravlja Zvezdara u kojem se navodi da devojčica nikada nije bila u tom domu zdravlja, da nije evidentirana, niti vakcinisana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je hitan postupak kontrole više institucija povodom slučaja osmogodišnje devojčice koju je otac držao zarobljenu u stanu.

Do sada je, kaže, stiglo samo obaveštenje iz Doma zdravlja Zvezdara u kojem se navodi da devojčica nikada nije bila u tom domu zdravlja, da nije evidentirana, niti vakcinisana.

Prvi put je, navodi se, tamo prispela kada je praktično nađena i po pregledu upućena u Tiršovu, rekao je zaštitnik, gostujući u Beogradskoj hronici.

Očekuje da sutra dobije izveštaj Doma zdravlja Palilula, gde je devojčica prethodno boravila.

Zaštitnik kaže da je 15 dana rok do kojeg nadležne institucije treba da odgovore, ali da očekuje da će to ići brže jer je u pitanju hitan slučaj.

Istakao je da je postupak kontrole pokrenuo kako bi se utvrdilo ko je sve u tom lancu odgovoran za stanje u kojem je bila devojčica.

"Mi radimo na osnovu dokazanih činjenica, od onoga šta su naveli oni kojima smo se obratili, šta se od toga može smatrati verodostojnim. Ukoliko smatramo da nije, idemo dalje i tražimo ono što smatramo da su izostavili namerno ili nenamerno da bi dobili prave činjenice koje su dokazive", rekao je zaštitnik.

Prema našim zakonima, svi koji dođu u kontakt sa detetom mogu da prijave ukoliko im bilo šta deluje sumnjivo – i lekari doma zdravlja i zaposleni u vrtiću ili školi, čak i građani.

"Treba da utvrdimo da li su komšije prijavile nešto, da li u policiji postoji prijava, a onda proveravamo kako je policija reagovala na te pritužbe", kaže zaštitnik.

Prema njegovim rečima, činjenica je da devojčica nije išla u školu, ali lokalna samouprava je dužna da, kada dete trebe da krene u školu, do kraja februara obavesti školu, a škola je dužna da, u slučaju da dete nije upisano, 15 dana pre nego što počne nastava obavesti jedinicu lokalne samouprave.

"Vrlo je važno kako mediji izveštavaju o deci"

Dok se čekaju odgovori, u javnosti priča sve više zadire u privatnost porodice.

Od medijskih kuća veoma zavisi koliko će dete biti sekundarno viktimizovano, rekao je zaštitnik i naveo primer devojčice koja je doživela teško nasilje i koja mu je, kako kaže, rekla da je mnogo teže doživela ono što je bilo u medijima nekoliko nedelja nego ono što je doživela od nasilnika.

"Vrlo je važno kako mediji izveštavaju o deci, jer posledice mogu da budu do kraja života", rekao je Pašalić.

"Mi tražimo da se u Zakonu deca tretiraju kao žrtve nasilja iako ga nisu direktono doživala nego su bili samo posmatrači. Ako dete gleda nasilje, bez obzira na to da li su u pitanju roditelji ili partneri, otvara se drugi krug nasilja i identifikuje se ili sa nasilnikom ili sa žrtvom, i onda tome kraja nema", rekao je Pašalić.

Muškarac osumnjičen da je držao ćerku zatočenu u stanu na Zvezdari saslušan je danas u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i određen mu je pritvor do 30 dana.

субота, 13. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару