Mladi u procepu pritisaka – nasilje među njima sve je brutalnije

Sve je više nasilja među mladima. Ono što je nekada bilo svojstveno mladićima od dvadesetak godina, sada čine osnovci u mlađim razredima, a često u tome učestvuju i devojčice. U ovom vremenu neobuzdanog kapitalizma, kada je medijski sve dopušteno, roditelji moraju da budu mnogo jači kišobran za sve što je negativno iz društva, kaže profesor Aleksandar Jugović sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju,

Još se prepričava događaj iz Tutina, kada je grupa dvanaestogodišnjaka napala druga iz škole i teško ga povredila. Nedavno su mediji preneli i priču o šestogodišnjem dečaku koji je navodno bio izložen nasilju svojih vršnjaka.

Nažalost, sličnih događaja ima sve više, a akteri su sve mlađi. Ono što je nekada bilo svojstveno mladićima od dvadesetak godina, sada čine osnovci u mlađim razredima, a često u tome učestvuju i devojčice.

Tuče se čak i zakazuju, preko društvenih mreža, najčešće u školskom dvorištu – masovne ili "jedan na jedan". Zabrinjava i podatak što su tuče sve brutalnije, a učesnici na kraju završe u bolnici.

Aleksandar Jugović sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju rekao je da je podloga za nasilje uspostavljena načinom života mladih u savremenom društvu i da je, pre svega, u vezi sa društvenim mrežama jer su roditelji zbunjeni kako da kontrolišu vreme i sadržaj koji njihova deca prate.

"Sa druge strane, veliki su pritisci na mlade u pogledu zahteva roditelja, škole, društva… Tako da je u tom procepu pritisaka onoga što se prema mladima uspostavlja i društvenih mreža, nasilje sve destruktivnije", rekao je profesor Jugović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Roditelji moraju da budu jači "kišobran" za sve negativno 

Profesor Jugović ističe da je uloga porodice ključna.

"U ovom vremenu, kada smo ušli u period neobuzdanog kapitalizma, kada je medijski sve dopušteno, roditelji moraju da budu mnogo jači ‘kišobran’ za sve što je negativno iz društva", istakao je profesor Jugović.

Istraživanje i praksa, podseća, pokazuju da deca koja ispoljavaju brutalne oblike nasilnog ponašanja potiču iz porodica gde ima nasilja, zlostavljanja, emocionalne deprivacije, zavisnosti od strane roditelja.

Prema njegovim rečima, prvi problemi sa decom pojavljuju se od 12. i 13. godine, od ulaska u adolescenciju.

Istakao je da deca koja ispoljavaju probleme u ponašanju u ranom uzrastu pokazuju tendenciju da ih i kasnije pokažu.

"Veliki je pritisak brutalnosti savremenih medija, nasilja ima jako puno, modela nasilnih rešavanja različitih situacija kao uzora ima jako puno. Došlo je do spuštanja moralnog sistema vrednosti na globalnom nivou. U ovom predatorskom delu kapitalizma brutalnost se smatra poželjnom i to mladi vide i usvajaju", naveo je Jugović.

Nasilje i fenomen moći

Nasilje je postalo oblik komunikacije, oblik dokazivanja, iskazivanja, posebno za mlade, pokazivanja da su odrasli, napominje profesor i ističe da je pitanje – kako da upravljamo tim nasiljem.

Nasilje je, kaže, u značajnoj meri povezano s sa fenomenom moći, jer onaj ko pokazuje nasilje – on iskazuje moć.

Vrlo često nasilje se pojavljuje kod onih koji su nemoćni, koji ne vide jasno svoje životne šanse.

"Mislim da porodica mora da preuzme potpunu odgovornost, mora se sa decom kontinuirano raditi, pritisnuti institucije gde god je moguće, a škole pritisnuti još snažnije da se bave i vaspitanjem, a ne samo obrazovanjem", rekao je profesor Jugović.

Ono što nama sistemski nedostaje, jesu preventivni programi koji su kontinuirani i održivi, ističe profesor.

Ključna je, kaže, preventiva, ona mora da bude takva da se ulaže u decu kroz sistem obrazovanja, kroz dobru saradnju institucija, kroz bolju podršku očuvanja mentalnog zdravlja zajednice, a i roditelji moraju preuzeti sopstvenu odgovornost.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару