Читај ми!

Sve više luksuznih vila u Srbiji, ko za mesečnu rentu izdvaja i do 16.000 evra

U Srbiji se pojavio novi trend gradnje luksuznih kuća. Reč je o objektima koji se grade na obroncima Kosmaja, Avale, Fruške gore. U pitanju su naselja - takozvane zatvorene zajednice u kojima se zidaju vile sa bazenima. I Dipos, koji upravlja sa više od 300 nekretnina u vlasništvu države namenjenih za smeštaj predstavnika diplomatske i poslovne zajednice, prepoznao je taj trend gradnje, pa vile u diplomatskim kolonijama na Dedinju i Košutnjaku prilagođava tražnji zakupaca. Najveća vila ima oko 1.800 kvadrata i mesečni zakup za nju je 16.000 evra.

Vilu Diposa na Dedinju punih 60 godina rentira Ambasada Meksika. Do pre tri decenije bila je rezidencija, kada postaje ambasada. Međutim, u vreme pandemije, odlučili su da se konzularno odeljenje izmesti u prizemlje vile i taj zahtev uputili su Diposu.

"Kada sam došao na službu, primetio sam da je zgrada renovirana, ali sam uvideo da nam je potrebno jedno konzularno odeljenje drugačije raspoređeno. Dipos je odmah shvatio šta želimo i odradio sve građevinske radove koji su bili potrebni da se napravi konzulat u prizemlju", kaže ambasador Meksika Karlos Feliks Korona.

U Diposu veruju da im je upravo to pomoglo da prežive konkurenciju među 1.100 registrovanih agencija za izdavanje nekretnina. Trenutni broj nepokretnosti u fondu Diposa je 310, a među njima je i nekoliko pravih arhitektonskih bisera.

"Posebno je interesantan objekat u ulici Deligradska 13. To je Škarina vila, koju je projektovao jedan od naših najistaknutijih arhitekata, Dragiša Brašovan. Drugi objekat je u Tolstojevoj ulici, koji je kompletno izgrađen u orjentalnom stilu", rekao je arhitekta Jovan Roganović.

Diplomatska kolonija na Dedinju predstavlja svojevrsnu zelenu oazu tog dela grada i u njoj je smešteno 26 vila.

"Ona ima svoje autonomno grejanje, ima svoju podstanicu koja napaja svaki objekat. Naravno, fizičko i tehničko obezbeđenje 24 časa", navodi direktor Diposa Đoko Krivokapić.

U Beogradu ima više od 100 diplomatskih misija i potražnja za luksuznim nekretninama je sve veća. Čak tri luksuzna naselja zidaju se na 50 kilometara od prestonice.

"Trenutno radim projekat na teritoriji Sopota koji je zamišljen kao projekat zatvorene zajednice, deset vila sa bazenima, letnjom kuhinjom", rekao je Srđan Vujičić iz Agencije za nekretnine "Conza Properties".

Ono što karakteriše takav stil gradnje, jeste da su vile izgrađene uglavnom na mestima gde su bile oranice i da ih pretežno iznajmljuju stranci i firme za tim bildinge. Ipak, ono što je mana takvih naselja, jeste to što su veoma skupa za održavanje, što ih čini nedostupnim za ogromnu većinu stanovništva.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару