Читај ми!

Tektonske promene u tužilaštvu, šta struka očekuje od novih zakona

Očekuje se da Venecijanska komisija do kraja meseca oceni nacrt seta pravosudnih zakona, kojima bi trebalo da se povećaju garancije nezavisnosti. Svoj sud posle toga daće i stručna i zainteresovana javnost, a konačno će se o pet zakona izjasniti narodni poslanici. Novine koje se odnose na rad tužilaštva analizirali su i okupljeni na godišnjoj konferenciji Udruženja javnih tužilaca.

Posle više od sedam decenija, sistem koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela trebalo bi da dobije novo uređenje. Promene koje struka ocenjuje kao tektonske, prema nacrtima, značiće da će zamenici javnih tužilaca postati javni tužioci. Novo ime doneće im i nova ovlašćenja.

"U tužilaštvu danas u Srbiji do donošenja Zakona, budući da oni nisu još usvojeni, postoji samo jedan pravi tužilac, a to je Republički javni tužilac (RJT). Takav sistem će biti promenjen", objašnjava Goran Ilić iz Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Prema njegovim rečima, veliki broj međunarodnih organizacija, kao i domaćih stručnjaka kritikovao je opseg ovlašćenja RJT, ističući da su ovlašćenja u Srbiji nespojiva sa idejom podele nadležnosti u demokratskom društvu.

Kako će se birati tužioci 

Osim širih nadležnosti, tužioci će se i drugačije birati: umesto u Narodnoj skupštini, imenovaće ih Visoki savet tužilaštva.

Tom odredbom, pojašnjavaju pisci novih propisa, trebalo bi da se smanji uticaj politike na rad tužilaštva.

Zamenica ambasadora EU u Srbiji Plamena Halačeva ističe da su povećanje autonomije tužilaca i veća ovlašćenja Visokog saveta tužilaštva važan korak.

"Ne samo kao adekvatan odgovor protiv kriminala, već i za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je prevashodni interes građana Srbije", kaže Halačeva.

"Važno da promene vidimo na delu"  

Prof. Miodrag Jovanović iz CEPRIS-a smatra da je promena zakonskog okvira važna, ali da je važnije da se promene vide na delu, kao i da jednako tužioci i sudije reformu implementiraju na odgovarajući način.

Pre implementacije, nacrti će, kaže ministarska pravde, proći još nekoliko krugova ocenjivanja. 

"Venecijanska komisija nam dolazi od 23. do 25. novembra ovde. Nakon toga ćemo dobiti mišljenje i opet se sastati i popričati o njihovim nalazima i sugestijama", navodi ministarka pravde Maja Popović.

Smatra i da su nalazi i sugestije od izuzetnog značaja, jer treba da idemo u korak sa Evropom, ali i da gledamo šta je najbolje za Srbiju.

Građani Srbije promenu Ustava u oblasti pravosuđa podržali su sredinom januara na referendumu. Potvrdom njihove volje u parlamentu počeo je da curi rok od godinu dana za donošenje seta pravosudnih zakona.

Nadležni uveravaju da će taj rok će biti ispoštavan, a konačna rešenja biće poznata i usvojena do februara sledeće godine.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару