Читај ми!

UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je da je od nadležnog tužioca u Jagodini dobio usmenu informaciju da je predmet ubistva Pantića u Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje se još nije oglasilo o slučaju.

Zbog indicija da iza ubistva Milana Pantića stoji organizovana kriminalna grupa, veće efikasnosti istrage i neophodnosti uključivanja brojnih eksperata novinarska zajednica godinama je tražila da se slučaj premesti u to tužilaštvo, navodi u saopštenju UNS.

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinaraje 3. juna usvojila je rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine, podseća se u saopštenju.

"Kongres Međunarodne federacije novinara poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića", piše u rezoluciji.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara rekli su u junu za UNS da smatraju da bi premeštanje slučaja u to tužilaštvo predupredilo opasnost da zastari nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju.

Milan Pantić je pisao brojne istraživačke priče o lokalnim problemima.

"Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata i rukovodstava firmi. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u informacijama koje je objavljivao", kaže se u saopštenju.

"Po usmenoj informaciji slučaj u Tužilaštvu" 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je od nadležnog tužioca u Jagodini dobio usmenu informaciju da je predmet ubistva novinara Milana Pantića u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Veran Matić je za Tanjug rekao da kao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara nije dobio informaciju o statusu istrage ubistva Pantića.

Koliko mu je poznato, rekao je, Tužilaštvo još nije pozvalo istražitelje slučaja, predstavnike Radne grupe i tužioca koji je do sada vodio slučaj, kako bi se razmatrale sve opcije za nastavak istrage.

"Kao što je poznato, kao Komisija za istraživanje ubistava novinara i kao Radna grupa u MUP-u koja je radila na ovom slučaju, već nekoliko godina predlažemo da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu, jer svi dokazi i indicije, govore da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi u sprezi sa političkim moćnicima", objasnio je Matić.

Dodao i da je Radna grupa MUP-a došla do imena osoba koja su učestvovala direktno u likvidaciji novinara Pantića.

"Neophodan je dodatni napor i resursi, ovlašćenja Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi se do kraja istražio ovaj slučaj i kako bi se nalogodavci i počinioci priveli pravdi", rekao je Matić.

Dodao je i da ako postoji iskrena želja da se ubistvo Milana Pantića potpuno razreši i krivci kazne, neophodan je sistemski pristup istražnih organa, strpljenje u istrazi, kao i veliko međusobno poverenje i vera u ostvarivost cilja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal se još nije oglasio ovom slučaju.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen. 

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару