Читај ми!

Voda uvek nađe put, osim u Despotovu – neispravna duže od decenije, a računi se uvećavaju

Voda u Despotovu, selu u opštini Bačka Palanka, zabranjena je za upotrebu više od decenije, zbog arsena, amonijaka i gvožđa. Meštani su pokrenuli inicijativu kako bi iz Vodovoda dobili bar tehnički ispravnu vodu, jer zbog postojeće, kažu, gube novac i zdravlje. Iz Vodovoda obećavaju rešenje do kraja godine.

Voda uvek nađe put, osim u Despotovu. Zato je Nina Crnjak morala da prikupi potpise kako bi pronašla put do odgovornih i zakazala zbor na kome će meštani dobiti rešenje ovog decenijskog problema. Voda koju redovno plaćaju, trenutno im samo pričinjava štetu.

"Bake koje su sede, dok su prale kosu tom vodom, požutele su. Sanitarije su se prljale u roku od par sati, to nije bilo normalno, to je bilo žuto, ta voda kada se sipala u čašu, ona ostavi talog, ako se slučajno zagreje, to je neka naradžasta, braon boja, za kuvanje nije, za pranje nije, samo za ve-ce šolju", kaže Nina Crnjak iz Despotova.

Novac moraju da troše i na vodu za piće i higijenu, ali i za sredstva za čišćenje i popravke mašina za sudove i veš-mašina. Neki prelaze dug put kako bi uštedeli novac, međutim, računi se nisu smanjili, naprotiv.

"Po vodu za kuvanje idemo u Pivnice, za vodu za piće idemo u Kešeker, u Kulu, za piće vodu nemamo. U osmom mesecu ove godine, 20 odsto nam poskupljuju vodu i 20 odsto nam poskupljuju održavanje mernog mesta", priča Slavko Popin iz Despotova.

Pogoršan kvalitet vode 

Za RTS u Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je zdravstveni kvalitet gori nego prošle godine.

Tokom prethodne kalendarske godine povišena koncentracija arsena utvrđena u 37 odsto kontrolisanih uzoraka, a u 2022, na osnovu do sada dostupnih podataka, u oko 60 odsto kontrolisanih uzoraka.

Uz arsen, koji je dokazani kancerogen, povećana je koncentracija gvožđa, mangana i amonijaka, a utvrđeno prisustvo mikroorganizama pokazatelj je starog fekalnog zagađenja.

Pilot-postrojenje za prečišćavanje vode nije pomoglo

Preduzeće JKP "Komunal projekt", u čijoj je nadležnosti upraljanje vododistributivnom mrežom, 2015. godine postavilo je pilot-postrojenje za prečišćavanje vode, koje nije pomoglo, zato su tri godine kasnije, pristupili kopanju novog bunara dubokog 218 metara sa postrojenjem za otklanjanje metana, ali je onda naišao novi problem.

"Pojavile su se organske materije, koje su, kada je puštena ta voda u distribuciju, onda je došlo do hemijskih reakcija sa oksidom gvožđa i došlo je do žestokog zamućenja te sirove odnosno tehničke vode", napominje Milan Fodora, rukovodilac u JKP "Komunal projekt".

U Despotovu ne radi ni eko-česma, iz koje su se građani nekada snabdevali vodom.

"Ako se, a osposobiće se, postrojenje za prečišćavanje, onda nije efikasno da na nekih 100 do 200 metara imamo i eko-česmu i česmu odmah iza postrojenja na fabrici za prečišćavanje vode. Ovog momenta nemamo ni jedno ni drugo, ali se obezbeđuje iz cisterni voda, pijaća voda za stanovnike naselja Despotovo", dodaje Fodora.

Filteri za bunar se za minut zapušili

Više puta su radili hiperhlorisanje vode, ali iz starih bunara, što je, tvrdi Milan, dalo bolje rezultate, ali ovaj postupak meštane zbunjuje.

"Postavili su na bunar filtere koji su se za minut i deset sekundi zapušili, znači da taj bunar ne može da nam daje vodu, onda su uzeli i pustili nam vodu iz starih bunara, zbog kojih je kopan novi bunar, a novi nije više za upotrebu, a stari koji nisu bili za upotrebu, sada su za upotrebu", ispričao je Popin.

Za trajno rešenje neophodna je nova oprema, kako bi se osposobilo postojeće postrojenje za prečišćavanje vode, a iz "Komunal-projekta" kažu da će ona biti postavljena do decembra. Meštanima koji neispravnu vodu plaćaju deset godina, ovo preduzeće planira da oprosti dug za jedan mesec, kao izvinjenje račun za oktobar neće proslediti na naplatu.

уторак, 06. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару