Читај ми!

RGZ: Ponovo u funkciji e-Katastar, sledeće nedelje rad sa strankama

Republički geodetski zavod saopštio je da od danas pušta u funkciju svoj servis e-Katastar, digitalnu platformu Geosrbija, sve mobilne aplikacije i još nekoliko servisa.

RGZ je na svom sajtu objavio da su svi podaci kojima raspolaže bili javno dostupni od 20. juna preko magistrale državnih organa, a od danas zavod pušta u rad sledeće servise za sve korisnike svojih usluga:

1. e-Katastar

2. digitalnu platformu nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Geosrbija (www.geosrbija.rs)

3. Katastarski alarm

4. Moja adresa

5. Registar stambenih zajednica

6. Registar investicionih lokacija

7. sve mobilne aplikacije

8. rest servise za privredu

9. servise za preuzimanje podataka

10. sistem za popis stanovništva

11. INFO centar.

RGZ navodi da je e-Katastar, koji je najčešće korišćen servis, pušten u rad sa datumom ažurnosti od 13. 6. 2022.

"Baza podataka katastra će biti ažurirana kako koja služba bude počinjala sa radom i priključena na sistem. Trenutno je pilot-služba prošla sve bezbednosne i funkcionalne procedure i očekuje se uključivanje ostalih službi širom Srbije u toku sledeće nedelje, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti", navodi RGZ na svom sajtu.

Sledeće nedelje i rad sa strankama 

U toku sledeće nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu sa radom u punom
kapacitetu i rad sa strankama.

U narednim danima biće pušteni u rad i ostali servisi, a RGZ će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.

RGZ je pozvao građane da budu strpljivi jer, kako navode, tokom oporavka sistema pojedine funkcionalnosti mogu biti planski i privremeno nedostupne.

Saopšteno je i da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni. U ovom napadu su oštećeni određeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana i podatke o nepokretnostima, navodi Zavod na svom sajtu. 

Da podsetimo, Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog, kako je saopšteno, hakerskog napada.

Od ponedeljka, 20. juna, počelo se sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

RGZ: Sabotaža iz inostranstva 

Zavod je saopštio i da je računarska sabotaža izvedena iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos. U porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup.

"Republički geodetski zavod će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ-u", navedeno je na sajtu.

Ističe se da je uvođenje funkcionalnosti veoma kompleksan i osetljiv proces.

"Dva puta dnevno se radi presek obavljenih poslova i proverava se usaglašenost aktivnosti svih članova bezbednosnih timova kako se ne bi napravio neki ishitren potez koji bi značio povratak nekoliko koraka unazad u procesu oporavka", navode u zavodu.

Kako napominju, detaljno i strogo se kontroliše više od 3.000 računara, nekoliko stotina servera i više od tri petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici, što bi omogućilo naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovnu blokadu sistema.

"Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema, RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije", poručuju iz RGZ-a.

среда, 28. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару