Читај ми!

Matić za UNS: Ubistvo Milana Pantića je slučaj simbol i mora biti kao i Ćuruvijino efikasno rešeno

U subotu, 11. juna, navršava se 21 godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića. Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić istakao je za Udruženje novinara Srbije da slučajevi – simboli kao što je ovaj, moraju biti rešavani efikasno, kao što je to učinjeno u rešavanju ubistva Slavka Ćuruvije

Veran Matić je rekao za UNS, da tokom istrage Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova, jedan od osumnjičenih nije prošao poligraf i da se njegov fizički izgled, u vreme ubistva novinara Milana Pantića, podudara sa foto-robotom koji je načinjen neposredno nakon toga.

Sve te nalaze je Komisija za istraživanje ubistava novinara prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Jagodini.

Matić kaže da se tek kada je lice mesta bilo narušeno i kada je sve očišćeno, pristupilo pronalaženju i fiksiranju tragova.

"Nažalost, dokazi nisu mogli biti pronađeni i dokumentovani jer su obrisani od strane stanara koji su oprali krv i očistili lice mesta. Da se u samom startu uradio kvalitetan uviđaj, tvrdimo da bi se pronašli materijalni tragovi i sada bi lica, za koja znamo da su učestvovala, bila procesuirana i odgovarala bi za svoj zločin", rekao je Matić.

Smatra da je neophodno je da tužilaštvo u Jagodini sagleda, kako je rekao, sve namerne i nenamerne propuste takvog vršenja uviđaja, ali i okončanja istrage u vezi sa privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac".

Zbog indicija da iza ubistva stoji organizovana kriminalna grupa, veće efikasnosti istrage i neophodnosti da se uključe brojni eksperti, Komisija za istraživanje ubistava novinara godinama unazad insistira da slučaj preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal. To bi, smatraju u Komisiji, predupredilo opasnost da slučaj zastari nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju.

Rezolucija Međunarodne federacije novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je 3. juna, na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice jagodinskog novinara.

"UNS je učinio veoma važan napor i izdejstvovao je jedinstven stav najveće svetske organizacije novinara. Živimo u nadi da ćemo uspeti svi zajedno i zato se borimo da sva krivična dela uperena protiv novinarske profesije i svih drugih profesija budu tretirana ravnopravno i da se svima pristupa na isti profesionalni način. Slučajevi simboli kao što je ovaj, moraju biti rešavani efikasno, kao što je to bio slučaj sa rešavanjem ubistva Slavka Ćuruvije" rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, u slučaju ubistva Ćuruvije, nadležni tužilac je gotovo svakodnevno komunicirao sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, dok je, ocenjuje, sada proaktivnost tužioca mala, a Tužilaštvo za organizovani kriminal odbija da se uključi na bilo koji način.

Pantićevi tekstovi o privatizaciji "Novog Popovca"

"Slučaj Milana Pantića je toliko važan da zaslužuje ozbiljnije uključivanje u razumevanje slučaja i davanja jasnih odgovora javnosti zbog čega je zaustavljena istraga u slučaju privatizacije cementare Novi Popovac", rekao je Matić za UNS.

Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata, rukovodstava firmi i njihovih različitih odbora. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u njegovim tekstovima.

UNS je pre tri godine objavio tekstove koje je pisao jagodinski novinar Pantić, a među njima se može pronaći i nekoliko tekstova o fabrici cementa.

Na dan kada je ubijen, Večernje novosti su objavile dva Pantićeva teksta – komentatorski pregled o problemima u vlasničkoj transformaciji u preduzećima Pomoravlja, Resave i Levča i članak o zastarelim medicinskim aparatima u jagodinskom Zdravstvenom centru, koji po medicinskim standardima ne bi smeli ni da se upotrebljavaju.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

понедељак, 05. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару