Читај ми!

Koliko je sneg sačuvao useve u Srednjem Banatu

Januar su obeležile česte promene dnevnih temperatura, ali i sneg koji je sačuvao ozime useve od izmrzavanja. U srednjem Banatu pod pšenicom, ječmom i uljanom repicom ima nešto više od 60.000 hektara i, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, svi usevi su u dobrom stanju.

Ozimi usevi su trenutno u fazi mirovanja. Jutarnje temperatura koje su se u Banatu spuštale i do minus 14 stepeni nisu donele probleme usevima, jer se na njivama zadržao sneg debljine sedam centimetara. Da sve ovo pšenica lakše podnese doprineo je i njen uspešan prethodni razvoj.

"Pšenica je u toku jeseni dobro iznikla, imala je vremena da se izbokori, da spremno dočeka zimu. Sneg je još dobro došao, zaštitio od ovih mrazeva. I kad kopamo malo, razgrnemo sneg, vidimo da nema oštećenja na pšenici. Najgore bi bilo da nema snega, a da temperature budu u minusu dvadeset stepeni uz neki severni ili košavski vetar. Kad bi moglo da oštete lisnu masu", rekao je agronom Vojin Trkulja.

Ono što mogu očekivati proizvođači ozimih useva je da sa topljenjem snega bude povećana vlažnost zemljišta. Zimska vlaga pogoduje oranicama koje tek treba da se zaseju, a pšenici, ječmu ili uljanoj repici višak vode u gornjim slojevima može da uspori razvoj.

"Do 120 centimetara je bilo vlage. Ona je bila na nivou nekih 23 do 24 procenta, u višim slojevima i više. Tako da sad rezerve vlage ima. Zemljište koje je zasićeno vlagom, ako dođe do većih količina padavina može doći do spuštanja azota van korenovog sistema", naveo je Vladimir Aćin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Poljoprivrednicima se savetuje da pre prihrane ozimih useva obave analizu zemljišta i utvrde količine azota. Parcele sada treba češće obilaziti, jer je moguća pojava glodara.

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом