Читај ми!

Koncerti, kafane i svetlosna galerija – gradovi u Srbiji spremni za doček

Širom Srbije u toku su poslednje pripreme za doček 2022. U većini gradova i turističkih centara slaviće se na otvorenom, ali ima i gradova koji su se odrekli dočeka i novac preusmerili u humanitarne svrhe, za lečenje obolele dece i decu bez roditeljskog staranja.

Prestonica se odlučila na dva koncerta: jedan ispred Skupštine, a drugi na Sava promenadi. Sukcesivno zatvaranje ulica za saobraćaj počelo je od 17 časova u obe zone. Kapije za posetioce otvorene su od 19 sati, a program će trajati do jedan iza ponoći.

Gradska vlast obaveštava da je za građane pripremljeno 50.000 maski, te da će biti moguće antigensko testiranje, kao i da će postaviti dezobarijere.

Kako će raditi restorani u Beogradu

Za koncerte na otvorenom nisu potrebne kovid propusnice, a bez njih se u lokale ne bi smelo.

Iako se činilo da će svi raditi punom parom, imajući u vidu i procene da Beograd broji oko 100.000 gostiju, RTS saznaje da oko 40 odsto beogradskih restorana neće raditi u novogodišnjoj noći.

Nije malo kafana i restorana širom Srbije koji su se odlučili za isto.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi u kojem je organizovan doček, izjavio je zamenik gradonačelnika.

Pojedini gradovi u Srbiji, međutim, odlučili su da umesto organizovanja dočeka na trgovima, novac usmere u humanitarne svrhe: za lečenje obolele dece i decu bez roditeljskog staranja, a neki da će skromnijom organizacijom dočeka, kako navode, uštedeti i taj novac dati u humanitarne svrhe.

Kontrole

Preko 30 patrola komunalne milicije večeras je u Beogradu, kao i 60 komunalnih milicionera, izjavio je za RTS iz komunalne milicije Ranko Šekularac.

Prema njegovim rečima, na terenu je i nadležna sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i nadležne gradske inspekcije.

"Komunalna milicija će osim težišnog zadatka, kada su u pitanju kovid mere, raditi i kontrolu nelegalnih taksi prevoza, kao i kontrolu upotrebe pirotehničkih sredstava u toku novogodišnje večeri", ističe Šekularac.

Kaže da nemaju osnov za kontrole na otvorenom, ali da sve što dobiju kao instrukciju od Kriznog štaba u toku dana i što se usaglase sa sektorom za koordinaciju, oni će to uraditi.

Ranko Šekularac iz komunalne milicije kaže da će u novogodišnjoj noći kontrolisati kovid certifikate u ugostiteljskim objektima. Iznos novčanih kazni za one koji ne budu imali kovid certifikate: za fizička lica 5.000 dinara, za kovid redara iznosi 30.000, za pravno lice 300.000, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000 dinara.

Omaž nauci u umetnosti u Novom Sadu

Novi Sad će novu godinu dočekati kao Evropska prestonica kulture zbog čega 2022. godina za ovaj grad ima poseban značaj i simboliku.

Pripreme za doček u tom gradu traju već neko vreme, koji će se po mnogo čemu razlikovati u odnosu na sve prethodne. Doček se sa trga seli u podgrađe Petrovaradinske tvrđave, a veliku ulogu u svemu tome imaće Varadinski most. Sam doček biće omaž nauci i umetnosti, simbolično uokviren upravo godinom titule.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2022: Evropska prestonica kulture" kaže za RTS da su napravili svetlosnu galeriju Nikole Tesle, koji je prošao kroz taj grad pre 130 godina.

Galerija koja će početi na Varadinskom mostu, na kojem će se predstaviti Srpsko narodno pozorište predstavom pod nazivom "Tesla, izumetnik", dodaje.

"Potom ćemo, kroz jednu svetlosnu povorku, sa građanima preći u obnovljeno predgrađe Petrovaradinske tvrđave u kojoj će kroz svetlosne, vizualne instalacije i umetnike iz regiona i Evrope, imati prilike da dočekaju 2022. godinu", kaže Milenković.

U Novom Sadu večeras nastupaju Noise destruction, Kanda, Kodža i Nebojša, Đorđe Miljenović...

Kada je reč o turistima koji su zbog dočekala doputovali, prema podacima TONS-a, uglavnom je reč o domaćim i turistima iz regiona.

Organizovani dočeci u hotelima, restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima su rasprodati, a svi smeštajni kapaciteti gotovo popunjeni.

Zaslužnim građanima nagrade u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin kraj godine obeležava tako što proglašava zaslužne građane.

Nagrade su dobili dr Radivoj Filipov, Načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Roman Bugar, direktor zrenjaninske filharmonije, Zurab Datunašvili, evropski i svetski rvački šampion i osvajač bronzane medalje na Igrama u Tokiju u 2021. godini, Vuksan Knežević, pedagog u penziji i književnik i Ivan Pančić, foto-reporter u penziji.

Praznična atmosfera je i u Zrenjaninu. Na centralnog gradskom trgu, u okviru manifestacije "Grad otvorenog srca", organizovan je popodnevni dečji program. U 23 sati planiran je koncer, na kojem će se pevati hitovi grupe Aba, a u ponoć vatromet.

Pojedini restorani neće raditi zbog kovid propusnica ili manjka interesovanja. 

Uspešne priče i inicijative obeležile godinu u Nišu

Nova godina se u Nišu dočekuje na centralnom trgu, pevaju Zorica Brunclik i Alen Ademović. Iako je za Nišlije godina bila teška, bilo je dosta uspešnih priča i lepih inicijativa koje su je obeležile.

Murali su poznatim Nišlijama i pozitivnim porukama, oslikani su na nekoliko fasada, zahvaljujući Lokalnoj fondaciji Niš. Za njih je, kažu, godina bila veoma izazovna.

"Naučila me da ima onog dobrog u ljudima i da samo treba pitati ljude da vam se pridruže u nekoj priči i vrlo brzo dobićete pozitivan odgovor", kaže Nenad Stojanović iz Lokalne fondacija Niš.

Haljine dizajnerke Jelene Dimitrijević bile su veoma tražene, a na vojnim igrama u Moskvi "Haljina Srbije" sa 80 simbola naše zemlje, bila je pravi hit. "Ovo što radim, to mi više i nije posao. Obožavam ga i zaista je bilo uživanje raditi", kaže Dimitrijevićeva.

Pisac Dejan Stojiljković dobio je Andrićevu nagradu za zbirku "Neonski bluz", a bio je i koscenarista filma "Toma".

"Jedna od stvari koja mi je izuzetno draga je tekst koji sam napisao za vaš portal OKO RTS o mom sugrađaninu Draganu Stojkoviću Piksiju. Mislim da je to jedan od najboljih eseja koje sam napisao u životu", kaže Dejan Stojiljković.

Arhitekta Ivan Redi se pre nekoliko godina iz Graca vratio u rodni Niš i doneo stare manire. Nišlije su uživale u njegovim objavama na društvenim mrežama "Moje lepo za danas".

"Nije teško biti dobar, nije teško učiniti nekom dobro. Za sve nas od neopisivog značaja je da budemo ljudi jedni prema drugima", navodi Ivan Redi.

Niš se ubrzano priprema za večerašnju proslavu. Mnogi će uživati na centralnom trgu, neki u kafanama, a najveći broj u svojim domovima.

Puni hoteli na Zlatiboru

Tradicionalno Zlatibor je najposećenija planina i za Novu godinu. Uoči dočeka, užurbanost na svakom koraku: i kod gostiju i kod domaćina.

Oko 40.000 gostiju trenutno je na toj planini, a očekuje se da će ih večeras biti još 5.000 iz okolnih mesta.

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor rekao je za RTS da su popunjeni svi hotelski kapaciteti, te da se traži krevet više.

"Opština Čajetina se potrudila da pripremi sadržajan program za turiste na Zlatiboru. Sve počinje večerašnjim koncertom Alena Islamovića i Vesne Zmijanac na Kraljevom trgu, nastavlja se koncertom Senide 1. januara, kao i Bajage 2. januara", najavljuje Živanović.

Pozvao je sve goste da se pridržavaju epidemijskih mera, koji će važiti za sve ugostiteljske objekte. "Obavezne su kovid propusnice posle 20 časova, kovid redari su spremni", zaključuje Vladimir Živanović.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару