Читај ми!

Tropski talas najgore utiče na voće u fazi zrenja, ugrožene maline i višnje

Baš se teško rashlađujemo ovih dana. Kada su velike vrućine, mnogo se znojimo i gubimo tečnost i neophodne vitamine i minerale, pa ih zato treba nadoknaditi vodom, prirodnim sokovima i sočnim voćem i povrćem. A kako se bori voće? Zbog visokih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, koji ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi, kaže Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Darko Jevremović kaže da visoke temperature utiču kako na ljude, tako i na sav biljni svet, a naročito nanose štetu voću.

Prema njegovim rečima, ugroženo je sve voće koje je sada u fazi zrenja, konkretno sada je u fazi zrenja malina, kao i višnja.

Dodao je da usled ovakvih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, plodovi ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi.

"Prognoze su bile da će rod biti prosečan, ali mrazevi koji su bili i sada ove visoke temperature, u zavisnosti o kojem delu Srbije govorimo, umanjiće rod", naveo je Jevremović.

Napominje da kombinacija kiše i vreline negativno utiče na kvalitet ploda i visinu prinosa voća.

"Grožđe lakše podnosi ovako visoke temperature ostalog voća. Visoke temperature doprinose većoj količini šećera u grožđu, što utiče na kvalitet", istakao je.

Preporučuje da ko ima mogućnosti, treba da zaliva voće i koristi mreže za zaštitu.

"Postoji prag štetnosti prilikom prskanja. Treba voditi računa da se ne koriste pesticidi u fazi zrenja, kao i da se prska rano ujutru i uveče, kako bi se izbegla oštećenja", rekao je Jevremović.

Kaže da je kišovito proleće dobro uticalo na voće, međutim, imali smo dosta mrazeva, koji su negativno uticali na biljke, a sada smo imali grad, tako da je rod kajsije desetkovan u zapadnoj Srbiji.

"Rod je u odnosu na prethodne godine prosečan, kod nekog voća iznad proseka, kod nekih ispod proseka. Trenutno je mala ponuda pojedinih voćnih vrsta, a naravno – cene će regulisati tržište", naveo je Jevremović.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом