Читај ми!

Bački Monoštor na Badnje veče - šta je na trpezi i koji su običaji

Naši sugrađani koji proslavljaju Badnji dan, praznik obeležavaju uglavnom u krugu porodice. U Bačkom Monoštoru, kod Sombora, mnoga domaćinstva i dalje neguju stare običaje.

Čorba od pasulja sa domaćom testeninom, papula ili pasirani pasulj sa paprikom i belim lukom, poslastice sa makom ili orasima, sastavni su deo posne trpeze kod porodice Pašić za Badnje veče.

Eva Pašić iz Bačkog Monoštora kaže da kada dođu gosti, nema ko ne jede papulu, jelo koje je naučila pa pravi od svoje majke. 

"Godinama to radim. Ne znam da ima koja kuća da pravi papulu, ali ja to napravim od dve, tri litre graha", ispričala je Eva Pešić. 

Ispod trpezarijskog stolnjaka nalazi se slama, a ispod stola se često nađe kukuruz, alatke za rad i sve ono što je značajno za porodicu.

Na ovaj način se ukućani mole da godina bude plodna i uspešna. Za stolom se okupi porodica, koja posle večere dočeka ponoć i ide na ponoćnu misu u crkvu.

U crkvama će božićna misa biti služena u skladu s preporučenim epidemiološkim merama.

Sveštenstvo apeluje na vernike da je ova godina pravo vreme da se okrenemo porodici i porodičnim vrednostima.

понедељак, 25. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње