Da li će novi most izmestiti granični prelaz iz Sremske Rače

Na Savi kod Sremske Rače počela je gradnja mosta koji je deo auto-puta od Kuzmina ka Republici Srpskoj, i buduće saobraćajnice ka Sarajevu. Put prijateljstva za ceo region kako su ga, otvarajući radove početkom oktobra, nazvali predsednici Turske i Srbije, za meštane Sremske Rače je i više od toga. Rešiće im višedecenijski problem sa graničnim prelazom usred sela.

Radnici turskog izvođača "Tašjapia" svakodnevno su na gradilištu na levoj obali Save. Trideset metara od starog, reku će spajati 1.300 metara novog mosta. Počelo je pobijanje šipova.

"Upravo je završeno probno ispitivanje nosivosti šipova. Na celom mostu biće izvedeno oko 400 šipova i nastavak radova, odnosno dinamika, zavisiće od vremenksih uslova", rekla je Vesna Koprivica, odgovorni izvođač radova za betonsku konstrukciju.

Do mosta u Sremskoj Rači stizaće se auto-putem od Kuzmina preko sremskih oranica. Čekali su seljani, kažu, skoro tri decenije da se reši problem, sačekaće još koju godinu da ih sa novom trasom granični prelaz i kolone vozila, više ne dele od njiva i komšija.

"Ja kad krenem u selo moram preko granice, kad hoću kod komšije moram preko granice i šta da radimo, tu smo di smo", navodi Dragana Manojlović iz Sremske Rače. 

Đorđe Manojlović ističe da je najlakše proći biciklom ili peške a Branislav Tešić dodaje da je najteže s mašinama, naročito kada je sezona poljoprivrednih radova.

Mesečno magistralnim putem kroz tri sela prođe više od 10.000 teretnjaka. To je tri puta više nego ukupno stanovnika Sremske Rače, Bosuta i Kuzmina.

"Svakodnevno izlazimo u susret ljudima, omogućavamo im da prođu, da se ne zadržavaju na graničnom prelazu, da obiđu kolonu", kaže Vladimir Šćurk, komandir granične policije Sremska Rača. 

Više od tri miliona putnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine godišnje prođe kroz Sremsku Raču, jer reka nije prepreka ni za lične ni za privredne veze.

"Posebno za nas iz RS zato što smo vezani, ovamo svi imamo neke nekretnine još, djecu na fakultetima, naš narod", kaže Marko Jovanović iz Brčkog. 

Dragiša Matić iz Bijeljine navodi da će biti manje gužve.

"Ova izgradnja, kad se završi ako ništa drugo, smanjiće probleme gužvi. Nama će biti lakši prolazak, postoje i najave da će kad bude to gotovo, da će ovaj granični prelazak biti izmešten na drugu stranu, bosansku stranu", kaže Radivoje Golubović, predsednik MZ Sremska Rača.

Premošćavanje reke je najteži deo projekta. Uporedo će se raditi i na auto-putu. Asfaltna baza i kamp za više od hiljadu turskih građevinaca su završeni. Posla ima i za naše radnike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару