Otvoreno savetovalište za vantalesnu oplodnju u Domu zdravlja Savski venac

U Domu zdravlja Savski venac otvoreno je prvo savetovalište za vantalesnu oplodnju. Savetovalište će raditi svakog dana od 12.00 do 14.00 časova i svake druge subote od 12.00 do 16.00 sati.

Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" navodi za RTS da je otvaranjem savetovalištva napravljen veliki korak – da će parovi imati mogućnost da se informišu o svemu što ih zanima i da će oni samim tim brže ulaziti u sam proces vantelesne oplodnje.

"Mislim da je Centar za vantelesnu oplodnju koji se nalazi na 12 spratu Beograđanke mesto gde će svi parovi naći odgovore na pitanja", navodi Jovanovićeva.

Dodaje da je od trenutka kada je počeo da radi info broj 0800 333 030 bilo više od 400 poziva.

"Parovi najčešće zovu da bi dobili informacije – šta sve treba da pripreme od analiza za komisije, kako da počnu proceduru, da li su do sada sve te analize koje su uradili pokazatelj toga da je njima potrebna vantelesna oplodnja. Takođe, veliki broj poziva koji dobijamo odnosi se na procedure donacije – kada će početi jer veliki broj parova očekuje da će se to uskoro i desiti", navodi Jovanovićeva.

Smatra da je bitno da  donorke i donori dobijaju određenu nadoknadu za trud i uloženo vreme. 

Poziva sve parove koji razmišljaju o tome da li možda imaju probleme sa začećem ili žele da uđu u proceduru da se informišu na vreme, jer je ono – kako kaže, od ključnog značaja.

U Srbiji svaki šesti par ima problem sa sterilitetom. Zato je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem "Šansa za roditeljstvo" i kompanijom "Nektar" podržalo Fondaciju "Nije svejedno". 

Podsetimo, nedavno je otvoren broj telefona 0800 333 030 na koji svi besplatno od 9 do 20 časova radnim danima mogu da dobiju neophodne informacije o procesu vantelesne oplodnje, procedurama lečenja, neophodnim dokumentima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару