Zaustavljeno širenje vatre na Staroj planini, očekuje se dolazak "iljušina"

Zaustavljeno je širenje vatre na Staroj planini. Trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura. Situacija kod lokaliteta Topli Do je nešto teža i tamo je više od dvesta ljudi na terenu, rekao je za RTS Zvonimir Baković iz „Srbijašuma”. Očekuje se dolazak ruskog aviona „iljušin 76”.

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, vatrogasci i Žandarmerija uspelisu  da spreče da vatra zahvati šumski kompleks Arbinje, javlja dopisnik RTS-a. Požarima nisu bili ugroženi stanovništvo i naselja.

Iznad sela Topli Do situacija je teža zbog nepristupačnog terena, a vatrogasci su prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. Danas se očekuje dolazak ruskog aviona "iljušin 76".

Prema prvim procenama, požarom je zahvaćeno oko 50 hektara a izgorela je neobrasla površina sa suvim rastinjem. Požar je došao iz smera Bugarske, rekao je Zvonimir Baković gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kako je dodao, čim se požar ugasi, ekipe JP „Srbijašume” izaći će ne teren i snimiti opožarenu površinu i utvrditi direktnu štetu. Međutim, napominje da je ekološka šteta mnogo veća.

Vetar otežava gašenje požara a zbog teškog terena nema ni telefonskog signala pa je komunikacija otežana.

Za obnovu ekosistema potrebne su decenije

Baković ističe da se za sada ne zna uzrok ali da je evidentno da je 95 odsto požara ove godine izazvao čovek.

Preporučio je da se ne pali strnjika, jer vatra može da se proširi na šumu i da nastanu požari velikih razmera.

Zvonimir Baković je rekao da je potrebno više desetina godina da bi se ekosistem vratio u stanje pre požara, a da je u konkretnom slučaju potrebno više od stotinu godina.

Apelovao je da građani, kada idu u prirodu, vode računa o tome da je ostave u boljem stanju nego što su je zatekli.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи