Besplatna zemlja za mlade – da li je to recept za spas sela

Čak 1.200 sela u Srbiji je u fazi nestajanja, stotinu sela nema ni jednog stanovnika. Više od 200 sela nema stanovnika mlađeg od 20 godina. Konačno je napravljen projekat za spas srpskog sela iza koga su stali Vlada Srbije i SANU. Projekat je poveren Nacionalnom timu za preporod sela. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović kaže za RTS da su sela na rubnim područjima u teškoj situaciji i da se nešto mora preduzeti.

Zoran Keserović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je potrebno voditi politiku decentralizacije i da je to sada prepoznao ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Ističe da su problemi industrijalizacija, odlazak mladih, i infrastruktura.

Takođe, posedi su usitnjeni i potrebno je rešavati imovinsko-pravna pitanja.

Kada je reč o agragnoj politici, Keserović ističe da je potrebno ulagati u proizvodnju u onim granama koje su profitabilne i gde je moguće zaposliti radnu snagu. Kao primere je naveo voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo, lekovito bilje i pčelarstvo.

Na pitanje o besplatnoj pedeli zemlje mladim bračnim parovima i poljoprivrednicima, Keserović je naveo da postoji mnogo neobraćenog zemljišta i da prema nekim podacima ima oko 200.000 hektara državne zemlje koja se može dati mladima na stalno korišćenje ili uz određenu naknadu.

Međutim, napominje da se ta zemlja ne sme otuđiti i prodati jer je to nacionalno bogatstvo koje Srbija mora da čuva.

Keserović ističe da projekat podele zemljišta još nije gotov i da se razmatraju modeli kako da se pomogne mladim ljudima na selu.

Zadruge – dobar model 

Istakao je da pokretačka snaga za naselja mogu biti zadruge koje su se pokazale kao dobar model.

Kako navodi, u poslednje dve godine je došlo do napretka zadrugarstva u Srbiji i ono je napravilo značajan iskorak.

Prema Keserovićevim rečima, u razvoj sela se moraju uključiti i ostala ministarstva. Rešavanjem ekonomskih problema, rešavaju se i socijalni i demografski problemi, napominje on.

Ističe da je potrebo raditi na infrastrukturi, putevima, elektrifikaciji...

Isto tako, kaže da je važno ojačati zdravstvene ustanove, obrazovni sistem, sport i ostale oblasti.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару