"Rusija zabranila uvoz zbog procedura, a ne kvaliteta mesa"

Povodom privremene blokade uvoza mesa i mesnih prerađevina četiri srpske kompanije u Rusiju, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da su primedbe uglavnom u vezi sa procedurom, a ne sa kvaltetom proizvoda. Nadležni ističu da su propisi za proizvođače mesa u Srbiji stroži od evropskih.

Zabrana izvoz u Ruski Federaciju na rok od od 60 dana važi za  "Karneks", "Matijević", "Big bul fuds" i "Zlatiborac".

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Veljko Jovanović je naveo da je najviše bilo primedbi na nesaglašenost procedura sa onima koje važe u Evroazijskoj uniji.

U nekim kompanijama procedre su usaglašene po stadardima Evropske unije, što, kako ističe, ne može da utiče na kvaltitet proizvoda.

Naglašava da su srpski standardi mnogo stroži u odnosu na EU.

"U EU je dozvoljeno 0,1 miligrama po kilogramu toksičnih materija, što u Srbiji nije slučaj", ukazuje Jovanović.

Evropska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena i vinobran je dopušten u mesu za pljeskavice i ćevape, a u Srbiji je još zabranjen.

Dušan Ljuština iz šefa Odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd ističe da se tako pripremljeno meso isključuje iz prometa.

I Dragica Karan iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa potvrđuje da je meso jedno od najviše kontrolisanih namirnica u Srbiji i da potrošači ne bi trebalo da imaju bojazan da je meso neispravno.

Komentarišući navode Industrije mesa "Matijević" da se kao razog za zabranu ističu prljava odeća u radničkom ormariću, čekinje u transportu i zamrljani pečat veterinarske inspekcije, Veljko Jovanović kaže da se to može dogoditi bilo kom proizvođaču u svetu.

"Do zamrljenja pečata može da se dođe zbog trenja polutki u transportu kao i do spadanja ušne markice preko koje se određuje poreklo mesa", smatra Jovanović. 

Tvrdi da je "Matijević" godinama prisutan u moskovskim ekskluzivnim radnjama gde je u prethodnom periodu udvostručio prodaju i da su se upravo zbog veće tražnje ti propusti i dogodili.

Kaže da ako se nešto sve više prodaje, podleže i dodatnoj kontroli.

Ukazuje da je u odluci o zabrani rečeno da je meso iz Srbije koje je izvezeno do 4. juna kada je stupila na snagu biće i uvezeno, što je , kako smatra Jovanović, jako dobar signal.

Napominje da je važno je da mesu nije bilo patogena.

Prema njegovim rečima, tendencija u inpsekciji je da se odgovornost za kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane prebacuje na proizvođača.

"Ubuduće će na proizvođaču biti najveća odgovornost da ispravi uočene propuste", zaključuje Jovanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 25. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње