"Novi zakon donosi više samostalnosti Agenciji za borbu protiv korupcije"

Više od tri godine traje javna rasprava i rad radne grupe za donošenje Zakona o sprečavanju korupcije. Danas će se nacrt Zakona konačno naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini. Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da će Agencija za borbu protiv korupcije u svakom trenutku moći da proveri bankarske račune javnih funkcionera i da joj za to nije potrebna saglasnost.

Novim Zakonom o sprečavanju korupcije proširiće se nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije. Njime se jača njena nezavisnost i finansijska samostalnost, rekla je za Jutarnji program RTS-a ministarka pravde Nela Kuburović.

"Jačaju i povećavaju se obaveze javnih funkcionera, pa tako i obaveze prilikom stupanja na funkciju da moraju da prijave svoje prihode, svoju imovinu, imovinu svojih supružnika i maloletne dece koja su sa njima u domaćinstvu", kaže Kuburovićeva. 

Navodi da je važno što će Agencija imati pravo uvida u bankarske račune javnih funkcionera.

"U svakom trenutku Agencija može da proveri bankarske račune javnih funkcionera. Za to joj nije potrebna saglasnost. Saglasnost je potrebna za druga povezana lica, u slučaju da postoji sumnja da javni funkcioner nije prijavio svoju imovinu, odnosno da ono što je prijavio ne odgovara stvarnosti", objašnjava ministarka i dodaje da ukoliko javni funckioner nije prijavio svoju imovinu, to podleže krivičnoj odgovornosti.

Navodi da novi Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da Agencija može da postupa i po anonimnim prijavama, što ranije nije bio slučaj.

Kuburovićeva je podsetila da je javna rasprava trajala tokom cele prethodne godine. Bio je pozvan celokupan nevladin sektor da učestvuje na okruglim stolovima.

"Izneli su svoje primedbe. Ono što smo smatrali da je argumentovano – prihvaćeno je. Ono što je bitno da je regulisano i pitanje sukoba interesa i akumulacija funkcija i nespojivosti sa obavljanjem drugih delatnosti i to sve u skladu sa GREKO preporukama", ističe ministarka.

Što se tiče funkcionerske kampanje, Nela Kuburović kaže da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje kao predstavnik organa javne vlasti od političke kampanje.

"Sredstva organa javne vlasti ne može da koristi u političkoj kampanji. Agencija je upravo ta koja će kontrolisati ukoliko istupa kao funkcioner, zloupotrebljava to i koristi u kampanji političke strane", navodi Kuburovićeva.

Navodi da Ministarstvo izlazi u susret dobrim i argumentovanim amandmanima, ukoliko je negde napravljena greška, kroz amandmane će, kako kaže, biti ispravljena.

Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju

U narednih mesec dana održaće se javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji već dugo izaziva veliku polemiku u javnosti.

"Ono što je predstavljalo problem u praksi pokušali smo da rešimo, a to je konačno uvođenje limita, da ne može da se prodaje nepokretnost u kojoj lice živi za naplatu komunalnog potraživanja", navodi Kuburovićeva.

Dodaje da je bitno da se spušta cenzus koliko može da bude opterećena plata ili penzija.

"Tako da će sada umesto dve trećine plate, biti opterećena polovina. Umesto dve trećine penzije, jedna trećina. Kod minimalnih primanja, umesto polovine, četvrtina. To su velike promene", ističe ministarka pravde. 

Navodi da se, kada je reč o proceni vrednosti nepokretnosti, i danas može primeniti Zakon o proceniteljima.

"Ono što je bitno jeste da smo primetili da postoje veliki problemi prilikom prodaje nepokretnosti. Treba da se uvede jedan objektivniji i trensparentniji sistem i zato se uvodi e-aukcija. To je jedini način da omogućite svima da učestvuju u samom postupku, a da na taj način postignete pravu cenu nekretnine", objasnila je ministarka pravde.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару