Božićni običaji Vlaha, stari specijalitet sa tajnim sastojkom

Vlasi iz okoline Kučeva za božićnu trpezu ne sedaju bez jela koje se zove borndu. Jede se na slami. Njihovi običaji počinju već od ponoći, kada se, kako veruju, rodio Isus Hristos.

Borndu se priprema tako što se u ključalu vodu sipa mleveno ili seckano meso. Kuva se dva, tri sata dok dobro ne omekša. Tajni sastojak je svinjska krv koja se meša sa kukuruznim brašnom i vodom, i spaja sa kuvanim mesom. Smeša se muti "mtkom", vlaškim kuhinjskim alatom, kako ne bi nastale grudvice. Servira se hladno, a recept se prenosi s kolena na koleno.

Živadinka Petrović, domaćica iz Voluje kod Kučeva, uči svoju unuku da priprema borndu onako kako je i sama naučila od svoje bake i majke.

Borndu je glavno jelo božićnog ručka kod Vlaha u kučevskom kraju. Ko se čvrsto drži tradicije, jede ga sa porodicom na slami.

Deca su zadovoljna jelom, i očekuju da ga baka spremi i sledeće godine.

Običaji su živi i stalno nastaju novi. Hrana je ukusna i ne čudi što je tradicija opstala toliko godina.

Božićni običaji u Voluji počinju od ponoći kada se ustaje i priprema meso, kačamak, roštilj, priča Nataša Dobricić. Potom se bude i mlađi, neki ispaljuju vatromet, a jelo se namenjuje živima i mrtvima, dodaje ona.

Pretpostavlja se da se ovaj stari, tradicionalni specijalitet priprema baš sa krvlju, jer je krv simbol života.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом