Sremski kulen na trpezama od Kanade do Japana

Tradicija proizvodnje kulena u Sremu starija je od tri veka. Porodica Lemajić iz Šida kulen pravi 40 godina, a njihovi proizvodi, po preporuci, stižu na trpeze Kine i Japana. Ove godine će, uz pomoć Vlade Vojvodine, proširiti pogon i zvanično započeti izvoz.

Kulen je kraljevski proizvod od svinjskog mesa, a za dobar ukus važan sastojak je ljubav, kaže Predrag Lemajić iz Šida, vlasnik tridesetak medalja sa sajmova i kulenijada.

Proizvede godišnje oko četiri tone suvih specijaliteta. Mogao bi i više, ali kaže da nema prostora da uhrani toliko svinja, jer od svake za kulen koristi samo 15 odsto čistog mesa.

"Ovo je takav proizvod da morate da usadite ljubav i znanje, da ne sme da omane ni u jednom segmentu, od ishrane svinja, rasnih svinja, smeštaja. Naše svinje spavaju na slami, u blatu, kako im i dolikuje na prirodan način", navodi Predrag Lemajić iz Šida.

U porodici Lemajić u proizvodnju kulena uključila se i druga generacija. Domaći proizvod bez dodataka, u prirodnom omotaču, prave od mesa očišćenog od masnoće, u koje od začina dodaju svoju papriku, so, šećer i biber.

"Sušenje, sazrevanje kulena, dimljenje ide dok se ne dobije lepa boja, a na trpezi je od četiri do šest meseci", objašnjava Lemajić.

Oni koji su probali kulen Lemajića rado ga preporučuju drugima, pa redovno stiže na trpeze Japana, Kine, Kanade, Francuske.

Da izgrade pogon i povećaju proizvodnju, dobili su bespovratno dva i po miliona dinara od Vlade Vojvodine.

"Pošto smo ove godine dobili sredstva od države da napravimo sve po standardima Evropske unije ovde, treba da povećamo proizvodnju na nekih deset tona kulena u narednih par godina, a da zadržimo kvalitet, što je najbitnije", navodi Mladen Lemajić.

Planiraju Lemajići primenu novih standarda, ali i da održe tradiciju Srema, baš kao i slogu u porodici, koja im je, kažu, najsjajnija medalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом