Kad zacvrče valjevski čvarci

Duvan čvarci su valjevski brend od 2004. godine. Nosilac prava na specijalitet od svinjskog mesa, Slavan Batoćanin, osmislio je i Festival duvan čvaraka, koji već 12 godina u Valjevo privlači brojne posetioce.

Slani, a slatki - tako gurmani opisuju duvan čvarke, valjevski brend, kojem je posvećen i festival u oktobru. Postali su veoma tražen proizvod.

"Dnevno se sad izvozi dve tone, dve tone iz Valjeva, na razne načine. Imamo problem, jer nemamo tih starijih svinja, da kažem, krmača izlizanih, i uvozimo sa strane, to je Ruma, Sremska Mitrovica", rekao je Slavan Batoćanin, organizator Festivala duvan čvaraka.

Od jednodnevnih priredbi, Festival duvan čvaraka privlači najviše posetilaca, ne samo iz Valjeva i okoline.

"Stalno pokušavam da odmerim da li su bolji ovde ili u južnoj Srbiji, odakle sam ja. Ali, naravno, nisu samo bitni duvan čvarci, bitno je da se ovde neko setio da od toga napravi festival", kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na obali Kolubare u šezdeset oranija cvrčali su čvarci, a 35 majstorskih posada takmičila se za titulu najbolje. Pobedila je ekipa "Milenijum".

"Treba znati kad trena prekinuti. Loženja, mešanja, svega ima, suština da bi ispao dobar duvan čvarak", rekao je Milan Gotovčević, pobednik 12. festivala duvan čvaraka.

"Odgovorno tvrdim da u svih ovih čvarkijada, ova je bila najbolja po kvalitetu čvaraka", ističe član stručnog žirija Siniša Mirković.

Festival je privredna manifestacija, jer se za dan proda pet tona duvan čvaraka i oko 10 tona svinjske masti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом