Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku do 0,25 mikrograma, stočari zadovoljni

Novim pravilnikom, koji se primenjuje od 7. septembra i važi do kraja novembra 2018. godine, dozvoljena količina aflatoksina u mleku ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu. Tu odluku pozdravljaju šabački stočari koji, zbog suše, očekuju lošiji kvalitet žitarica. U Ministarstvu poljoprivrede navode da većina gazdinstava u Srbiji nije spremna za oštrije evropske standarde koji podrazumevaju da maksimalna koncentracija aflatoksina u mleku ne prelazi 0,05 mikrograma.

Slobodan Ilić iz Majura na farmi gaji 43 krave i svakog dana isporuči oko 500 litara mleka. Jedan je od najvećih proizvođača u šabačkom kraju i do sada nije imao problema sa aflatoksinom.

"Svaka tri meseca radi se kontrola kvaliteta hrane i kontrola kvaliteta vode, što znači da se pri kontroli kvaliteta hrane radi kontrola na aflatoksin. Nova uredba koja je doneta, ako bude važila do novembra sledeće godine, biće i te kako pozdravljena od proizvođača mleka, sa 0,25 odsto aflatoksina", kaže Slobodan.

Kontrole prisustva aflatoksina u sirovom mleku su svakodnevne, tvrde u šabačkoj mlekari. U prelaznom periodu, zbog promene ishrane krava, češće su provere i na farmama.

"Za sada, što se tiče kvaliteta mleka, on je sasvim zadovoljavajući, i u granicama dozvoljenog. Postoje male oscilacije što se tiče aflatoksina, i primetne su, međutim, daleko su od tih marginalnih vrednosti, odnosno od maksimalno dozvoljenih količina", kaže Miroslav Petrović, direktor sirovinskog sektora "Mlekare Šabac".

Suša je umanjila rod žitarica, ali i doprinela razvoju mikotoksina, koji preko hrane završe u mleku, zbog čega stručnjaci stočarima savetuju dodatni oprez pri skladištenju žitarica.

"Aflatoksin je produkt samo jedne gljive, međutim, postoji tu čitav niz mikotoksina, koji nastaju u polju, ali isto tako mogu da nastanu i u skladištu. Neka prevencija jeste da se odvajaju zaraženi klipovi, da se ne bi dalje širila ta bolest, i ono što je još bitnije, voditi računa kakve će biti temperature u samom skladištu, koje treba da bude dobro provetreno", kaže Slobodan Gošić, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Šapcu.

Prethodnih godina, u nekoliko navrata, pomerana je dozvoljena granica aflatoksina u mleku. Stočari smatraju i da bi primena evropskog standarda od 0,05 mikrograma ugrozila domaću proizvodnju, jer kvalitet stočne hrane nije zadovoljavajući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње