"Roštiljijada" u Leskovcu – praznik za gurmane

U Leskovcu večeras počinje 28. "Roštiljijada", turistička manifestacija koja je uz "Egzit" i "Guču" najposećenija u zemlji. Do kraja sedmice očekuje se rekordan broj gostiju. Tradicionalno, najbrojniji gosti su iz okruženja, ali su dolazak najavili i posetioci iz Rusije. Slobodnih kreveta odavno nema.

Sa dede na sina, pa unuka. Familija Gligorijević, zvana Bure, glavni je krivac za slavu leskovačkog roštilja. Proneo ju je širom sveta Dragi Bure. Njegovom leskovačkom vozu nisu odoleli De Gol, Kenedi, engleska kraljica, Orson Vels.

30764061
30764061 Pripremile Svetlana Panić Conić i Danijela Kocić

Od prve ćevabdžinice do zaštite geografskog porekla i međunarodnog Sertifikata leskovačkog roštilj-mesa protekao je skoro vek.

Profesor kulinarstva Momčilo Conić objašnjava da pravo brendirano roštilj-meso ima žig i etiketu koju nosi – crnog bika.

"To je brend sa žigom i znak kvaliteta da ćete dobiti čisto juneće meso sa naših farmi", ističe Conić.

Goran Jović, v. d. direktora Regionalne privredne komore, navodi da najveće zadovoljstvo predstavlja kada brend proizvodi više nego što je proizvodio pre zaštite.

"Mnogo je vremena, truda, novca, ulaganja u sve to, a najveće zadovoljstvo je kada taj brend na kraju počne da se proizvodi mnogo više nego što se proizvodio pre zaštite", objašnjava Jović.

U slavu roštilja je i festival. Za 28 godina postala je "Roštiljijada" jedna od najposećenijih turističkih manifestacija u zemlji.

"Mi očekujemo da kroz naš grad za vreme trajanja manifestacije prodefiluje 600–700.000 gostiju iz zemlje i inostranstva", navodi Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Zato ne čudi to što gosti o "Roštiljijadi" i rezervaciji postelja razmišljaju mesecima unapred.

Hotelijer Bratislav Stojanović navodi da dolaze gosti iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

I ugostitelji je spremno dočekuju. Podjednako i u restoranima i na štandovima.

Šef restorana Miroslav Spasić navodi da su spremni za doček gostiju.

"Radimo punom parom. U restoranu prođe od 1.000 do 1.500 ljudi u vreme 'Roštiljijade', objašnjava Spasić.

Ugostitelj Zoran Živković navodi da mu je ovo 23. "Roštiljijada" u kojoj učestvuje i nikada nije imao gubitke.

A majstori roštilja otvorili su "Roštiljijadu" i pre zvaničnog dela. Srboljub Nikolić do sada nije propustio nijednu. Spreman je.

"Treba raditi ono što voliš i nema problema, mi smo navikli na ove temperature", objašnjava Nikolić.

Šansa da se zaradi dinar više, ali i promoviše ne samo gastronomija leskovačkog kraja već i turistički potencijali. Podršku daje i nadležno ministarstvo, koje je ove godine za "Roštiljijadu" izdvojilo tri miliona dinara.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
subota, 29. mart 2025.
11° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom