Farbanje jaja, radost za najmlađe

Iako je Veliki petak za hrišćane najtužniji dan – šaranje i farbanje jaja predstavlja jedan od najlepših verskih običaja. U Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, okupljaju se domaćice i zajedno sa unučićima pripremaju jaja za Uskrs.

Iako ima tek devet godina, Marija na Veliki petak uz svoju, ali i druge bake iz komšiluka našara bar dvadesetak jaja.

"Slikam nekad pilence koje izlazi iz jajeta, onda neke šare, srculenca, cvetiće. Nisu baš kao kao bakine šare, ali dobre su", navodi Marija Lečić.

Domaćica Milojka navodi da se za šaranje jaja ne mora biti umetnik već je dovoljno samo da se crta s ljubavlju. A da bi vosak bio postojan na jajetu, ipak ima savet.

"Prva stavka jeste da jaje bude glatko, da pero lakše klizi po jajetu. Druga stavka je da jaje bude na sobnoj temperaturi, da ne bude iz frižidera, da vosak bude čist, i onda će uspeh biti zagarantovan", objašnjava Milojka Lalović.

Osim što je zadužena za šaranje voskom, Marija ima i zadatak da u prirodi prikupi sveže listove nane.

"List odabran u prirodi koji je Marija donela stavljamo na jaje, stavimo tanku čarapu preko i onda to skupimo i svežemo", navodi Milena Lečić.

Milojka objašnjava da se jaja stavljaju u hladnu vodu koja je pripremljena sa bojom, u koju je dodato bogojavljenske vodice.

"Prekrstimo se i stavimo jaje u hladnu vodu koja se postepeno zagreva, nakon toga ostaje boja, a vosak postepeno spada i ostaje lepa šara", objašnjava Milojka.

Na ovaj dan običaj je i da se kraj posne trpeze okupe porodica i prijatelji i podsete da je Uskrs praznik darivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом