Otvorena naplatna rampa koja će zameniti Bubanj potok, 23 propusne trake

U Vrčinu je otvorena nova savremena naplatna rampa koja će zameniti "Bubanj potok". Ta naplatna stanica gubi funkciju zbog ukrštanja obilaznice oko Beograda sa auto-putem Beograd–Niš. Znatno veća propusna moć nove rampe smanjiće gužve i česte zastoje uobičajene za praznike, vikende i turističku sezonu. Otvaranju kompleksa moderne čeone naplatne rampe prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Tačno u sedam časova stara naplatna stanica "Bubanj potok" otišla je u istoriju. Napravljena je 1977. godine i četiri decenije kao privremena čekala da se kružni prsten oko Beogarda proširi na planiranu kotu iza Vrčina.

Izgradnjom obilaznice i otvaranjem novih tržnih centara kao što je "Ikea" stvorili su se uslovi za izmeštanje te naplatne rampe. Nova stanica "Beograd" nalazi se na izlasku iz Vrčina, ima 23 naplatna mesta, od toga je 14 za putarinu, dok ostala služe za uzimanje kartica.

Stanica ima 70 HD kamera visoke rezolucije, prostore za zaposlene i njihov odmor, a planirana je i stanica saobraćajne policije.

Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao da je propusna moć nove naplatne rampe više od 5.600 vozila po satu, a ranije je za to vreme moglo da prođe 3.200 vozila.

Izrazio je uverenje da će ljudi, kada se budu vraćali za vreme praznika i posle njih, videti da nema nikakvih problema i zaustavljanja.

"Ova naplatna rampa je nešto što će omogućiti veću propusnu moć", podvukao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što je vlada uspela da napravi nešto moderno, jer je naplatna rampa "Bubanj potok" napravljena pre četiri decenije.

Ukazao je da se privodi kraju i izgradnja Koridora 10, istočnog i južnog kraka, te najavio da će vlada dati sve od sebe da taj posao završi do kraja godine.

Naplatna rampa ima 23 propusne trake i 22 saobraćajna ostrva, a zameniće "Bubanj potok" koji ima 15 traka.

Planirana propusna moć nove naplatne stanice biće veća do 40 odsto.

Nova naplatna rampa "Beograd" kod Vrčina biće mnogo bezbednija nego dosadašnja na Bubanj potoku, jer će sva naplatna mesta biti u jednoj ravni. Takođe će biti mnogo preglednija za vozače. Rampa ima po četiri prolaza za takozvanu elektronsku naplatu putarine, što će onima koji imaju "tag uređaje" omogućiti prolaz za svega nekoliko sekundi. 

Otvaranju kompleksa moderne čeone naplatne rampe kod Vrčina prisustvovala je i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Od maja počinje izgradnja obilaznice oko Beograda

Ugovor o finansiranju obilaznice oko Beograda trebalo bi da uskoro bude potpisan, a izgradnja se očekuje u maju, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je bilo razgovora o tome kako da se prihvate kreditna sredstva u juanima, kojima će biti finansirana izgradnja obilaznice koja će spojiti auto-put ka Novom Sadu sa Koridorom deset.

Istakao je da će za to biti potrebno oko 208 miliona evra.

"Obilaznica će izlaziti na Bubanj potok, tamo gde se nalazila do danas naplatna rampa, što će pomoći rasterećenju saobraćaja u centru Beograda. To će biti i važan razvojni projekat za opštine Čukaricu i Voždovac", rekao je Vučić.

Juče se, kako je rekao, krenulo u pregovore sa Kinezima o finansiranju deonice auto-puta Preljina–Požega od 31 kilometr. "Naša je procena da to vredi oko 390 miliona. To je veoma skupo jer morate da idete kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru", istakao je Vučić.

"Koridor deset biće završen do kraja godine"

Vučić je poručio da će Koridor 10 biti završen do kraja godine, i naglasio da država ne može da očekuje dolazak investitora i dodatni priliv investicija ukoliko nema razvijenu putnu, železničku i avionsku infrastrukturu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja nove naplatne rampe na auto-putu Beograd–Niš, rekao da je za Srbiju važno da konačno radi auto-puteve i da može da ide napred.

Kako je rekao, Srbija danas radi neuporedivo vrednije i marljivije i to, kako kaže, ljudi mogu da vide.

"Da li sam zadovoljan? Nikada nisam, ali to nas gura napred, da pokažemo da možemo bolje, više i jače", rekao je Vučić.

Dodao je da ga najviše brine deonica oko Bancareva, ali da će se potruditi da i to bude urađeno.

Na pitanje šta će učiniti u vezi sa deonicom kod Dimitrovgrada, odnosno da li će raskinuti ugovore sa izvođačima koji kasne s radovima, Vučić je odgovorio da nije zadovoljan zbog toga:

"Da raskinemo ugovor ili ne? A ko će da plati penale za ugovore koji su pravljeni ranije? Koliko ćemo onda da čekamo ako se raskine? Naš posao je da to završimo i daćemo sve od sebe i da obilaznica oko Dimitrovgrada bude završena", poručio je Vučić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи