Porođaj kod kuće - za i protiv

U zapadnim zemljama je pravno moguće i uređeno da se žena porodi u svojoj kući. Jedan broj majki u Srbiji odlučuje se na ovaj korak jer, kažu, osećaju se komotnije i odmah su sa svojom bebom. Zdravstveni sistem ovakvu mogućnost ne predviđa.

Odluku da se porodi kod kuće donela je u poslednjem trenutku - u devetom mesecu. Osim babice, uz Danijelu je na porođaju bio i njen suprug Nenad. Kako kaže, jedva čeka da to uradi ponovo.

"Mogla sam da zauzmem položaj koji meni odgovara, da hodam, da ustanem, da se vratim. Kada sam se porodila istog trenutka sam uzela svoju bebu i nas dvoje smo mogli da legnemo i da spavamo zajedno", objašnjava Danijela Pantić.

I Mirjana je tri sina rodila kod kuće. Danas osim što sa trudnicama vežba jogu, postala je i jedna od 20 dula u Srbiji. Nisu zdravstvene radnice, ali tu su da pruže podršku trudnici i njenom partneru na porođaju.

"Taj prvi kontakt u prvih sat vremena, to je neprocenjivo i neponovljivo, to se zove zlatni sat. Ono što je najvažnije, kada se majka porodi kod kuće ona ostaje sa svojom bebom i porodica biva odmah uključena", kaže dula Mirjana Gnjatić, instruktorka joge za trudnice.

Ovo su razlozi zašto se 90 odsto žena u skandinavskim zemljama odlučuje da se porodi kod kuće. Ipak, u Srbiji Zakonom o zdravstvenoj zaštiti domicilno akušerstvo nije predviđeno.

"Usluge zdravstvenih radnika vezane za porođaj, kao i druge zdravstvene usluge pružaju se samo u zdravstvenim ustanovama koje imaju porodilišta. Zdravstveni radnik ne sme da pruža zdravstvene usluge izvan zdravstvenih ustanova ili privatne prakse, osim hitne, odnosno zadesne situacije", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Babica koja već 22 godine priprema buduće majke savetuje da se u Srbiji još nisu stekli uslovi da se žene porađaju kod kuće.

"Nekad krene sve naopako, sve je u Božijim rukama. Ne znamo kako će se porođaj završiti, žena za pet minuta može da iskrvari", kaže babica Snežana Petrović.

Ovakve situacije se lakše rešavaju u zapadnim zemljama. Kada žena odluči da se porodi kod kuće uključen je ceo zdravstveni sistem. 

"Mi smo ovde u bolnici imali tri ili četri žene koje su došle od tog porođaja kod kuće, koje su bile na smrt iskrvarene i koje su imale sreće da budu transportovane pravovremeno. U skandinavskim zemljama mora da postoji logistika zdravstvene službe koja taj porođaj prati. Tu je babica koja je za to adekvatno spremna, imaju određen stepen kvalifikacija, imaju licencu za to i ispred kuće u kojoj se žena porađa obično stoji sanitet koji može trudnicu ako dođe do komplikacija da sprovede do najbliže zdravstvene ustanove", objašnjava Snežana Rakić, v. d. direktora GAK Narodni front.

A ako se dete u Srbiji rodi kod kuće, stiže nova komplikacija prilikom prijave. U nekim opštinama je to pitanje regulisano, a u drugim traže dokaze, svedoka koji nije u krvnom srodstvu koji bi mogao da posvedoči o detaljima trudnoće i porođaja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару