Doniranje hrane spas za najugroženije

U Srbiji se godišnje, prema nezvaničnim podacima, baci 250.000 tona hrane, uprkos tome što zvanična statistika pokazuje da osam do devet odsto stanovnika ne može da podmiri osnovne životne potrebe, a da je oko 26 odsto u riziku od siromaštva, ukazuju iz Banke hrane Beograd. Iako, kažu, raste broj društveno odgovornih kompanija koje doniraju viškove hrane, mnoge od toga odvraća PDV. Država poručuje da priprema rešenja kojima će ih podstaći da pomažu najugroženijima.

Marina Krstić je samohrana majka troje dece, a jedina primanja su joj socijalna pomoć i dečiji dodatak. Kada plati račune, kaže, ostane joj svega nekoliko hiljada dinara s kojima deca i ona treba da žive ceo mesec.

"Radila sam privatno dok se nisam razbolela, sad ne vredi, sad sam s decom u kući", kaže Krstićeva.

Vi preživljavate od hrane iz Narodne kuhinje, da li je to jedini obrok koji pojedete u toku dana ili jedete još nešto?

"Jedno 15 dana sigurno jedini obrok koji imamo", ističe Marina Krstić.

Od novčane pomoći države živi i porodica Radosavljević sa četvoro dece. Iako je obrok briga broj jedan, ni druge potrebe ne mogu da čekaju.

"Treba njima u školi, obuća, odeća, kući računi, hrana, treba izdvojiti. Ja nisam tražila posao zbog dece, ali muž jeste i nikako da se zaposli, ne može", kaže korisnica Narodne kuhinje Suzana Radosavljević.

I dok jedni jedva imaju za hranu, drugi je bacaju. Tu praksu pokušavaju da prekinu banke hrane zahvaljujući kojima se u Evropi svakodnevno nahrani grad veličine Beograda. Kod nas takva banka postoji 10 godina. Prikuplja namirnice, viškove hrane, od agroindustrije, proizvođača i trgovinskih lanaca.

"Nakon što prihvatimo te namirnice mi ih skladištimo i distribuiramo dalje socijalno ugroženim licima posredstvom drugih naših partnerskih humanitarnih organizacija. Trenutno uspevamo da odgovorimo tek na svaki peti zahtev organizacije koja nam se obrati za pomoć u hrani", objašnjava Mila Blažić iz Banke hrane Beograd.

Taj podatak pokazuje da donatora nikad nije dosta. Među njima je i jedan od trgovinskih lanaca koji humanitarnim organizacijama godišnje pomaže sa oko 10 tona osnovnih životnih namirnica - šećerom, uljem, pirinčem.

"Doniramo i voće i povrće i tim našim projektom svakodnevno opslužujemo 8.000 najsiromošnajih pojedinaca. To je u pitanju voće i povrće druge klase koje se nije prodalo u našim prodavnicama, ali to je isključivo voće i povrće iza koga mi stojimo kada je u pitanju kvalitet i bezbednost proizvoda", napominje Milica Popović iz kompanije Delez Srbija.

Takve garancije o doniranoj hrani uskoro bi trebalo da počne da daje država. Predmet Zakona o viškovima hrane, čije se usvajanje očekuje krajem godine, jeste i motivisanje kompanija, restorana, pekara i drugih da pođu putem društvene odgovornosti i podele viškove hrane najugroženijima.

"Zato ćemo pripremiti čitav niz fisklanih podsticaja. Razmišlja se o tome da se oni koji doniraju hranu, bilo da su veliki sistemi ili male firme, oslobode od plaćanja poreza na dodatu vrednost kada je u pitanju hrana koju oni doniraju", kaže član Radne grupe za izradu Zakona o viškovima hrane Vladimir Marinković.

Srbija bi, savetuju stručnjaci, trebalo da se ugleda na Francusku, koja, kažu, iako je usvojila Zakon o viškovima hrane, neće početi da ga primenjuje dok ne uradi studije izvodljivosti i tako bude sigurna da će hrana efikasno biti raspoređena i da viškovi neće preplaviti tržište.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом