“Migranti od Miratovca do Šida pod policijskom pažnjom“

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da su od ulaska u Srbiju do Šida izbeglice "pod policijskom pažnjom".

Grupa migranata je tokom večeri stigla u prihvatni centar u Krnjači koji je posetio resorni ministar Aleksandar Vulin. Kapaciteti tog prihvatnog centra, koji je spreman da primi više od 350 migranata koji zatraže azil u Srbiji, nisu popunjeni.

"Situacija je kao što vidite sasvim pod kontrolom, mere bezbednosti su na najvećem mogućem nivou. Od momenta kada uđu u Miratovac do momenta kada izađu u Šidu oni su pod policijskom pažnjom. Proveravaju se, vodi se računa da oni zadovolje svoje potrebe ali i da stanovništvo bude bezbedno na svaki način", rekao je Vulin.

Vulin je novinarima rekao i da je danas u Prihvatnom centru u Preševu izdato 4.560 potvrda i da svi koji su iz ratom zahvaćenih područja mogu sasvim slobodno da se kreću i putuju kroz Srbiju.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na grčko-makedonskoj granici, gde protestuju ekonomski migranti koji ne kogu da uđu u Makedoniju.

"Ne znam sa kojim kapacitetima raspolažu naši makedonski susedi i naši grčki prijatelji. Za sada još ne uspevaju da prođu", rekao je Vulin, dodajući da mu nije poznato da li eventualno neko uspeva da zaobiđe granicu krijumčarskim kanalima.

Međutim, kako je rekao, nije zabeležen povećan broj na ovim prostorima, a i o tome bi nas obavestile hrvatske vlasti, te bi migranti ostali u Srbiji.

"Prema našim informacijama ima oko 1.000 ljudi, jedna grupa od 100 do 150 ljudi se vratila i krenula prema Solunu i Atini, a ostali su na samoj grčko-makedonskoj granici. Pravila su takva, a postavile su ih Slovenija i Hrvatska, a ne mi. Međutim, moraju da ih sprovode svi ostali u nizu. Šta god da se dešavalo, Srbija će braniti svoj prostor i ukoliko smo rekli da ne mogu da prođu ekonomski migranti, oni neće proći", poručio je Vulin.

Ponovio je da sve izbeglice iz ratom pogođenih zemalja mogu slobodno da se kreću teritorijom Srbije, i da ih u tome neće niko sprečavati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару