Читај ми!

Zemljotres kod Kosjerića

Zemljotres magnitude 4,6 jedinica Rihterove skale pogodio je u 21.47 region Kosjerića. Potres je trajao 26 sekundi. Nakon provere terena znaće se kolika je materijalna šteta.

23.30 - U Donjoj Ražani je jedna kuća napukla, tako da porodica sa dvoje male dece mora biti evakuisana, javlja dopisnik RTS-a.

22.55 - Ekipe vatrogasaca su na terenu i proveravaju da li ima eventualne štete, javlja dopisnik RTS-a.

Prema prvim informacijama, nema prijavljene štete od zemljotresa, ali je u toku provera terena.

"Za sada nema informacija da je naneta materijalna šteta na objektima, ali smo odmah aktivirali Štab za vanredne situacije, policiju i vatrogasce, pa ćemo više informacija imati u toku narednog dana", rekao je za RTS predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić. 

Prema njegovim rečima, najvažnije je da nema povređenih.

Ekipe su krenule na teren, a s obzirom na to da u tim krajevima nema struje već dva dana, građani teško i mogu da prijave eventualnu materijalnu štetu. 

Prema Stojanićevim rečima, na njegovoj kući primećena je jedna pukotina, pa zbog toga strahuje da će na starijim objektima biti materijalne štete. 

Kako javlja dopisnik RTS-a, na ulicama Kosjerića nema prolaznika, ljudi su uznemireni, jer je to već treći zemljotres za kratko vreme.

Zemljotres se osetio i u Valjevu, gde je uznemirio građane. Za sada nema informacija o šteti.

Potres su osetili Čačani, Ivanjičani, a i područje Suvobora. Zemljotres se osetio i u Beogradu, Rumi, ali i u Bosni i Hercegovini.

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se sutra biti poznato više detalja i da će ekipe Zavoda posetiti Mrčiće, gde je bio epicentar zemljotresa.

Radovanovićeva je podsetila da su se 2. marta u ovom regionu dogodila dva zemljotresa jačine oko tri jedinica Rihterove skale.

"Oni su se dogodili za trideset sekundi, što je pokazalo da u ovom prostoru ima dosta akumulirane seizmičke energije i da će se dogoditi zemljotres, tako da smo ovo očekivali", navodi Radovanovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom delu Srbije maksimalna maginituda zemljotresa je nešto iznad pet jedinica Rihtera.

Potresi ovakvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Takvi potresi nisu neuobičajeni u ovom području, gde seizmološka aktivnost traje od 3. marta, a prema rečima stručnjaka, nastaviće se i narednih dana, ali slabijeg intenziteta.

Prošlogodišnje majske poplave nanele su ovom području veliku štetu, veću od nekoliko stotina miliona dinara.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи