Читај ми!

Test opšte kulture na maloj maturi?

Ministarstvo prosvete predložilo da se na maloj maturi, osim tesova maternjeg jezika i matematike, polaže i test opšte kulture. Ideja je da se osmacima olakša upis u željenu školu. U školama međutim veruju da se većina dece ne bi snašla na takvom testu.

Još nije izvesno hoće li sledeće godine osmaci polagati još jedan test na maloj maturi. Najnoviji predlog Ministarstva je da se osim maternjeg jezika i matematike, polaže i test opšte kulture.

Ideja je da se olakša upis u željenu školu, jer za takav dodatni test nije potrebna dodatna priprema. U školama, međutim, veruju, da većina dece na takvom testu ne bi zablistala.

Osmaci su trenutno više zainteresovani za malu maturu nego za ocene na tromesečju. I među njima postoje različita mišljenja o najavi testa opšte kulture.

"Ja mislim da bi trebalo da ostane stari sistem zato što je ovako mnogo teže, imamo mnogo više da učimo", kaže učenica Marija.

"Svako treba da ima neku osnovnu kulturu, osnovno znanje, pa mislim da je u redu da imamo jedan takav test", kaže Nađa.

Ideja je da onim učenicima kojima ne idu ni matematika ni maternji jezik novi test pomogne da ostvare veći broj bodova. Ipak, može se dogoditi suprotno.

"Nažalost nismo do sada testirali opštu kulturu naših učenika, ono što sporadično čujemo od nastavnika to je da nivo njihove kulture nije na nekom zadovoljavajućem nivou, kaže školski psiholog Žaklina Filipović.

Sličan test kao na PISA testiranju 

Test će biti sličan onom koji su đaci polagali u okviru PISA testiranja, najavio je nadležni ministar. Srbija se, nažalost, ne može pohvaliti dobrim rezultatima.

"Oni uče, oni stvarno puno uče, ova generacija radi ali nisu uvek snalažljivi da izvuku neki brz zaključak, da se snađu", kaže nastavnica Vera Mihailović.

Učenici se snalaze i tako što sve češće, umesto iz knjiga, uče sa interneta.

"Osiem te tehnologije, filmova i muzike, do čega mogu lakše da dođu, do svih živih aplikacija tehnoloških, oni nemaju nikakva opšta znanja", smatra urednica Dečjeg i školskog programa RTS-a Nataša Drakulić.

"Nekada se u zlatna vremena učilo u bibliotekama, išlo se tamo u potrazi za informacijom. Danas i novine su pune nažalost izveštaja sa Farme, ako će ta pitanja biti na testu opšte kulture onda će prolaznost biti velika", kaže Nataša Drakulić.

Ako narednih dana Ministarstvo, uprkos brojnim zamerkama roditelja, odluči da se na maloj maturi polaže i test opšte kulture, biće to prva sistematska provera znanja dece u toj oblasti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару