Читај ми!

Velika bruka na maloj maturi

Nekoliko sindikata i udruženja prosvetnih radnika traži ostavku ministra Žarka Obradovića zbog toga što su testovi iz matematike sa male mature dospeli u javnost. I pojedine stranke traže da se kazne odgovorni. Ministarstvo prosvete saopštilo da su netačni navodi pojedinih medija da je sadržaj novog - ponovljenog testa takođe otkriven.

Odgovornost za to što su testovi iz matematike za malu maturu dospeli u javnost, zbog čega je test i odložen, traži nekoliko sindikata prosvetnih radnika, kao i pojedine političke partije.

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića i ispitivanje rada službenika u tom ministarstvu, zbog toga što su testovi iz matematike sa male mature dospeli u javnost.

"Provala testa iz matematike na maloj maturi je samo kap u moru grešaka i neodgovornosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ostavku ministra prosvete zatražio je Forum beogradskih gimnazija. "Zadaci sa male mature su ponovo na ulicama, kao u poslednjoj deceniji prošlog veka, kada smo imali nezapamćenu eroziju morala i odgovornosti i najveću krizu obrazovanja", navodi se u saopštenju tog foruma. Pre toga ostavku je zatražio i forum osnovnih škola.

Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u pojedinim školama gde su, kako tvrdi, ispiti za srpski pre polaganja testa prodavani po ceni od 4.000 dinara.

Sindikat navodi da je time poništena svrha polaganja završnog ispita i da stoga traži da se sprovedu najoštrije sankcije protiv "direktora, supervizora i svih lica koji su učestvovali u tim nezakonitim radnjama", piše u pismu tog sindikata Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost zahtevao je od ministra prosvete Žarka Obradovića da od načelnika školskih uprava do pomoćnika ministra, pronađe odgovorne za to što su provaljeni testovi iz matematike za Malu maturu, a ukoliko to ne uspe, da sam preuzme odgovornost.

Kako su testovi dospeli u javnost trebalo bi da pokaže istraga, a kako kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja štampanje testova je strogo kontrolisan proces.

Ništa nije čuvano na računarima, već na, kako kažu, bezbednosnim fleš memorijama, a pristup flešu imaju ovlašćene osobe koje poseduju kodove.

U štampariji nema interneta, mobilnih telefona, a čitav proces se snima, dok se višak materijala se uništava. Testovi se prosleđuju direktorima škola, koji ih do ispita čuvaju u sefu.

Pojedine političe stranke takođe su se oglasile povodom odlaganja maturskog ispita, zbog toga što su u javnost procurela rešenja testova.

Demokratska stranka zatražila je da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović podnese ostavku, jer su se, kako tvrdi, prodavali testovi iz matematike za malu maturu.

Demokrate smatraju i da je to što su se testovi prodavali po ceni od 2.000 do 9.000 dinara "bruka i neviđen skndal" i najavljuju da će, ukoliko Obradović ne podnese ostavku tražiti od Vlade da ga smeni.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je "hitnu istragu" okolnostima pod kojima su "procureli" testovi iz matematike za malu maturu, kao i mere protiv odgovornih za to.

"Kako je moguće da policija čuva testove i ministar izvlači kombinaciju, a upravo ti testovi se prodaju na ulici? I mali maturanti i njihovi roditelji zaslužuju da se, kao u svim drugim korupcionaškim aferama koje se iz dana u dan otvaraju u Srbiji, saznaju imena i prezimena ljudi koji su odgovorni za ovaj skandal, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost", piše u saopštenju.

Nova stranka zatražila je od Vlade da smeni ministra prosvete, a od policije da utvrdi ko je odgovoran što se pojavila fotokopija jedne od kombinacije testa iz matematike koji su maturanti trebalo da polažu.

Za danas planirano polaganje testa iz matematike u okviru male mature odloženo je za sutra, jer je upisna komisija došla u posed fotokopije rešenja jedne od kombinacija.

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji juče su polagali test iz maternjeg jezika.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da ne postoje dokazi da je "provaljen" i juče polagani test iz srpskog jezika, a Upravi kriminalističke policije predati su svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio testove iz matematike.

Inače, i prošle godine bilo je napisa u medijima da su testovi iz matematike mogli da se kupe ispred pojedinih škola. Tada je iz Ministartstva prosvete saopšteno da su dobili nekoliko dojava i da su ih prosledili tužilaštvu i policiji na proveru, ali odlaganja ispita nije bilo.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару