Parada pobednika u Moskvi

Na moskovskom Crvenom trgu održana je Parada pobednika. Učestvovalo je više od 15.000 ljudi, među kojima su i pripadnici Garde Vojske Srbije. Svečanosti je prisustvovao veliki broj svetskih lidera, a Srbiju je predstavljao predsednik Republike Tomislav Nikolić.

11.00 - Na Paradi se koristilo 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine – ukupno 200 jedinica. 

10.20 - Pesmom ruskog vojnog orkestra završena Parada pobednika u Moskvi. Putin čestita komandantima jedinica koji su učestvovali u Paradi, među kojima je i potpukovnik Garde Vojske Srbije Vladimir Vukajlović.

10.05 - Ruski vojni avioni i helikopteri preleću iznad Crvenog trga.

10.00 - Tenk "armata" prošao pred zvaničnicima i građanima na Paradi.

9.50 - Drugi deo centrtalne ceremonije počeo predstavljanjem tenkova Crvene armije T-34 iz Drugog svetskog rata. 

9.34 - Crvenim trgom prodefilovali pripadnici Garde Vojske Srbije. 

9.15 - Crvena armija je posle žestokog juriša udarila tačno na Berlin. Rusija je snosila velike terete, ali je ipak odredila ishod Drugog svetskog rata, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin sa Crvenog trga. 

9.10 - Komandant kopnene vojske izvršio je smotru i predao Paradu ministru odbrane Sergeju Šojguu.

9.00 - Počela Parada pobednika u Moskvi, koju su označila zvona sa sahat-kule istočnog krila u Kremlju. Prva se pojavila zastava pobede na Crvenom trgu.

Pre 70 godina nacistička nemačka je kapitulirala. Tim povodom, na Crvenom trgu održana je Parada pobednika.  

Na Paradi je učestvovalo više od 15.000 ljudi, uključujući predstavnike Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinice drugih zemalja. Oni su činili 10 paradnih eskadrona. 

Centralna ceremonija na Crvenom trgu sastojala se iz tri dela: defilea pešadije paradnih odreda, vojne tehnike i leta avijacije. 

Na Paradi se koristilo 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine – ukupno 200 jedinica. U avijacionom delu učestvovala su 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije – dva puta više nego prošle godine.

Crvenim trgom prošli su najnoviji primerci vojne tehnike, među kojima tenk na platformi "armata", zatim "kurganjec 25", kao i samohodna artiljerijska haubica "koalicija SV".

Na paradi su prikazana oklopna vozila "tigar" i "tajfun", kao i protivraketni sistemi kao što su S-400 i "iskander".

Kad je reč o vazdušnim snagama, nad Crvenim trgom proleteli su lovci i strateški bombarderi "tu-22M3", "tu-95MS", i "tu-160". Prelet su završili avioni "mig-29", i "su-25" koji su ispisali broj 70, a zatim nacrtali rusku zastavu.

Na paradi su, zajedno s ruskim, prodefilovali i pripadnici Vojske Srbije. 

Vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti, poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.

Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigadu Vojske Srbije koja je prodefilovala, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam.

"Borili su se za svaku ulicu, za svaku kuću", rekao je Putin rekavši da je ova parada i znak sećanja na one koji su poginuli u Kursku i na Dnjepru, one koji su umrli od gladi, za one koji su skončali u logorima.

"Mi im se klanjamo kao sinovima, muževima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima. Sećamo se svih koji se nisu vratili iz rata, svih koji nisu sa nama", poručio je predsednik Rusije i zatražio da im se oda počast minutom ćutanja.  

Parada je održana u čitavoj Rusiji. Ceremonije su održane u Jekaterinburgu, Sankt Peterburgu, Volgogradu, Samari i drugim gradovima. U ovim svečanostima učestvovalo je oko 85.000 vojnika.

Na svečanoj tribini bili su prisutni brojni svetski zvaničnici, među kojima su lideri Abhazije i Južne Osetije, zatim Azerbejdžana, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Vijetnama, Egipta, Indije, Južnoafričke Republike, Kazahstana, Kipra, Kirgizije, Kine, Kube, Mongolije, Srbije, Tadžigistana, Turkmenistana, Uzbekistana.

Da bi obezbedio čisto nebo i sunčano vreme tokom proslave, predsednik Rusije Vladimir Putin je utrošio 400 miliona rubalja (oko 6,7 miliona evra) za avionsko prskanje oblaka u okolini Moskve koktelom hemijskih agenasa u ranim jutarnjim satima.

Pre sedam decenija, 9. maja 1945. godine, kapitulirala je nacistička Nemačka. Taj dan obeležava se kao Dan pobede.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke  potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Maršal Georgij Žukov bio je potpisnik u ime Sovjetskog Saveza, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o broju između 50 i čak 80 miliona poginulih, od čega između 38 i 55 miliona civila.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару