Hleb ne poskupljuje

Pekari se dogovorili sa državom da beli hleb "Sava" ne poskupi u narednih šest meseci. Uniji pekara će se iz Robnih rezervi odobriti pozajmica do 100.000 tona pšenice.

Ministar Slobodan Milosavljević rekao je da su Ministarstvo trgovine i usluga i Unija pekara Srbije postigli dogovor da Robne rezerve pekarima daju pozajmicu od 100.000 tona pšenice, a da oni ne menjaju cenu osnovnog tipa belog hleba "Sava" u narednih šest meseci.

Milosavljević je novinarima nakon sastanka rekao da se cena hleba od belog brašna tipa 500 u zavisnosti od grada do grada kreće od 15 do 38 dinara.

Ukazao je da će pozajmica biti odobrena na godinu dana, a da će se pšenica sukcesivno povlačiti u mesečnoj dinamici, uz kontrolu Ministarstva trgovine.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica potvrdio je da je dogovor postignut i ponovio da će se pozajmljena pšenica koristilo samo za proizvodnju belog hleba.

Spisak pekara sa cele teritorije Srbije koji će praviti taj hleb, biće kompletiran za sedam do 10 dana, i dostavljen Ministarstvu trgovine.

Pralica je naveo da naredne nedelje počinju pregovori i sa bankama o izdavanju garancija pekarima za pozajmicu pšenice. Dodao je da konačnu odluku o pozajmici treba da odobri Vlada Srbije.

Cene ostalih vrsta hleba, kao i peciva, i dalje će se formirati slobodno, rekao je Pralica.

U Srbiji, prema podacima Unije pekara, ima oko 7.000 pekara u kojima radi 70.000 ljudi. Unija pekara je pre skoro mesec dana najavila poskupljenje hleba zbog rasta kursa evra, cena žita i energenata.

Cene stabilne, inflacija u projektovanim okvirima

Ministar Milosavljević ocenio je da će cene do kraja godine ostati stabilne i da će inflacija biti u projektovanim okvirima od šest, plus minus dva odsto.

"Ubeđen sam da će pozitivni trendovi u privredi biti nastavljeni do kraja godine i da će cene ostati stabilne, a da će nepotrebna i kontraproduktivna psihologija da sve poskupljuje i da se zarade i penzije obezvređuju, ustupiti mesto realnim brojkama", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je podsetio da statistički podaci govore da je u junu prosečna neto zarada iznosila 34.161 dinara što je za 2,6 odsto realno više nego istog meseca 2009. godine.

"To znači da imamo mali, ali realan rast prosečnih zarada u prethodnih nekoliko meseci, osim u javnm sektoru", rekao je Milosavljević i dodao da je uticaj na prosečna primanje merena u evrima jedino imao pad vrednosti dinara, ali da se "u prethodnih desetak dana i dinar stabilizvao".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару