Читај ми!

Pomoć "Petrohemiji" u otplati dugova

Vlada će sutra sa NIS-om potpisati Memorndum o povoljnijoj ceni benzina i olakšati otplatu dugova "Petrohemije" kroz povoljniju dinamiku plaćanja, saznaje RTS. "Petrohemija" NIS-u duguje 265 miliona evra. Ranije je Vlada formirala tim za "Petrohemiju" koji bi trebalo da stabilizuje proizvodnju do okočanja privatizacije.

"Petrohemija" već godinama posluje sa gubicima a dugovi se gomilaju. Samo akcionarima "Srbijagasu" i NIS-u za energente i sirovine duguje više od pola milijarde evra. Ministar privrede kaže da se finansijski problemi moraju rešiti, kako bi se pripremala privatizacija.

"Iz obazrivosti Vlada nije fiksirala rokove ali je obavezala Radnu grupu da svakih 90 dana podnosi izveštaje. Ja se nadam da će prvi izveštaj biti i konačan i uspešan, iako to naravno zavisi od uslova na tržištu, investitora i drugih faktora", rekao je ministar privrede Dušan Vujović.

U "Petrohemiji" ima 1.760 zaposlenih i za njih fabrika ima perspektivu. Predsednik Samostalnog sindikata "Petrohemije" Miša Farago kaže da kompanije već godinama ima velikih problema u poslovanju. 

Ipak, ističe da "Petrohemija" predstavlja jedno značajno preduzeće, pre svega zbog izvoza. Kaže i da izvoz "Petrohemije" može da dostigne čak i do 500 miliona evra ako firma radi maksimalnim kapacitetom.

"Ako jedna kompanija može da izveze pola milijarde evra, znači u svakom trenutku da proda svoje proizvode, onda je izlišno pričati o tome da zaposleni nemaju perspektivu, da nemaju poverenje da će ta fabrika raditi", kaže Miša Farago.

Većinski vlasnik "Petrohemije" je država. "Srbijagas" ima 13,7 odsto udela, a NIS 12,7 odsto udela. U "Petrohemiji" NIS vide kao najboljeg strateškog partnera, jer su i cevima povezani sa pančevačkom rafinerijom bez čijeg sirovog benzina ne mogu da rade.

"NIS nije zainteresovan za preuzimanje većinskog vlasništva u 'Petrohemiji', ali je spreman da sa Vladom Srbije i drugim akcionarima uloži napore kako bi došlo do finansijskog i privrednog oporavka", piše u saopštenju NIS-a.

Rešenje za "Petrohemiju" olakšica i za druge gubitaše

Iz resornog ministarstva poručuju da zainteresovanih za "Petrohemiju" ima, ali da treba tražiti realne investicije koje će podići proizvodnju.

"Suština je da oni koji su zainteresovani budu i dobri partneri za tu investiciju. Da budu oni koji imaju prirodne, tehnološke veze koje će omogućiti 'Petrohemiji' da dobija sirovine na najpovoljniji način. Da se kompletira tehnološka linija 'Petrohemije', znači dopunskim investicijama od 100 ili više miliona evra", rekao je Vujović.

Kako kaže, trenutno se govori o 120 miliona evra, kako bi se optimizirala proizvodnja i dobio miks proizvoda koji može da se proda po najboljim cenama, u inostranstvu pre svega.

"Znači, da bude i pozitivan platni bilansni efekat i korišćenje autfita koji pravi NIS, odnosno 'Srbijagas' i izlazak na svetsko tržište", ističe Vujović.

Ministar privrede kaže da je važno rešiti problem "Petrohemije", jer bi se tako olakšalo i drugim gubitašima povezanim sa njom, a pre svega "Srbijagasu" i "Azotari".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару