Читај ми!

Za "delfinima" godina značajnih promena, veliki uspesi u omladinskom i klupskom vaterpolu

U krugovima ljubitelja i poznavalaca vaterpola protekla godina će se manje pamtiti po postignutim rezultatima na takmičenjima, a više po smenama – generacija u reprezentaciji a i njihovog selektora. Ipak, u klupskom delu, tim Novog Beograda je postignutim rezultatima i u domaćem i međunarodnom takmičenju ispisao istoriju, a juniorska reprezentacija je postala vicešampion sveta.

Protekla godina ostaće upamćena ne toliko po rezultatima koliko po velikim emocijama koje je prouzrokovala smena generacija u redovima reprezentacije.

Odlazak "šestorice veličanstvenih"

Posle više od 15 godina igranja za nacionalni tim i osvajanja gotovo svih odličja na svetskim takmičenjima, od Evropskih prvenstava do zlatnih olimpijskih medalja, šestorica standardnih prvotimaca su se oprostila od reprezentacije na turniru "Srbija 2022" u Beogradu.

U vrlo emotivnoj atmosferi na bazenu "Milan Gale Muškatirović", legendarni asovi Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić i Stefan Mitrović odigrali su poslednju četvrtinu meča protiv Italije i oprostili se od reprezentativnog tima.

Uz aplauze, ovacije sa tribina i prigodne poklone od Vaterpolo saveza otišli su u "reprezentativnu penziju".

Turnir u Beogradu je bio i jedna od priprema "delfina" za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Prvo mesto osvojila je selekcija Italije sa sedam bodova, Hrvatska je druga sa šest, Srbija treća sa četiri boda, dok je Francuska poslednja bez bodova.

Mesec dana ranije vaterpolisti Srbije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvajaju peto mesto i ponavljaju rezultat sa prethodnog prvenstva u Gvandžuu nadigravši Amerikance sa 13:10.

Na Evropsko prvenstvo u Splitu odlaze sa mnogo većim ambicijama i uverenjem da će se nadmetati za jedno od odličja.

Odlazak najtrofejnijeg selektora Dejana Savića

Otkako se Evropsko prvenstvo igra u ovom formatu, vaterpolisti Srbije su, do sada, svaki put uspevali da se direktno plasiraju u četvrtinu finala.

Ovoga puta ipak ne uspevaju i zaustavljeni su u osmini finala porazom od selekcije Francuske sa 10:9.

Nekoliko dana kasnije nakon pobeda nad Holandijom i Rumunijom vaterpolisti osvajaju deveto mesto na najvećem takmičenju Evrope.

Iako je vaterpolo reprezentacija protekle godine uspela da ponovi dobre igre i plasmane kao u prethodnoj, to je bilo ispod očekivanja i njih i javnosti, a i selektora Dejana Savića koji je već 1. oktobra podneo neopozivu ostavku.

Sa "delfinima" najtrofejniji selektor Dejan Savić je osvojio dve uzastopne zlatne medalje na Olimpijskim igrama, zlato i bronzu na Svetskom prvenstvu, tri zlata na Evropskom prvenstvu, zlato i bronzu na FINA Svetskom kupu i šest zlatnih medalja na FINA Svetskoj ligi, uz pobedu i na Mediteranskim igrama.

Ove godine, posle smene generacija, bio je peti na Svetskom prvenstvu i Svetskoj ligi, a na Evropskom prvenstvu Srbija je zaustavljena u osmini finala.

Na njegovo mesto, kao treći selektor u novijoj istoriji, posle Dejana Udovičića (2006–2012) i Dejana Savića (2012–2022), dolazi Uroš Stevanović iza koga je bogato trenersko iskustvo iz nekoliko klubova.

Radio je i u stručnom štabu Kazahstana sa kojim je osvojio zlato na prvenstvu Azije, a izuzetne rezultate ostvario je sa mlađim reprezentativnim kategorijama. Na četiri takmičenja je od 2019. osvojio dve zlatne i dve srebrne medalje.

Selektor je potpisao ugovor sa reprezentacijom zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu 2024, sa mogućnošću produženja.

Vaterpolisti Novog Beograda ispisali istoriju

U klupskom vaterpolu, tokom protekle godine postignuti su daleko uspešniji i značajniji rezultati od reprezentacije, a među klubovima se posebno izdvojio tim Novog Beograda.

Novobeograđani su u godini za nama postigli sjajne rezultate i ispisali sjajne stranice klupske istorije.

Prvo su početkom godine, u maju, prvi put u istoriji osvojili titulu šampiona Srbije, pošto su u revanš meču finalne serije plej-ofa savladali Radnički u Kragujevcu sa 17:15 posle peteraca.

Ispostaviće se da su serije peteraca za njih bile presudne. Posle odlične serije igara u Ligi šampiona doći će u junu do finala u kome će sa aktuelnim šampionom Pro rekom na bazenu „11. april" odigrati nerešeno 13:13, a pobednika će odlučiti peterci.

Pro reko je slavio sa 4:3, odbranio titulu i postao uzastopni šampion ali je i Novi Beograd osvajanjem titule vicešampiona elitnog takmičenja ispisao klupsku istoriju.

Novu sezonu su odlično počeli u grupi B i ovogodišnja nadmetanja završili pobedom nad ekipom Breše sa 11:9 (3:2, 2:1, 4:3, 2:3) i prvim mestom na tabeli posle 4. kola nagoveštavajući odličnu novu godinu.

Klupski vaterpolo Srbije u najelitnijem takmičenju predstavlja i tim Radničkog iz Kragujevca koji je trenutno 6. u grupi A, a u LEN Evrokupu uspešno su nas predstavljali Partizan, Crvena zvezda i Šabac.

Na mladima svet ostaje

Serija peteraca odlučivala je i u najvećem uspehu koji je ostvarila i juniorska reprezentacija Srbije koja je uspela da se izbori za finale na Svetskom prvenstvu koje je igrano u Beogradu.

U finalu najvećeg svetskog nadmetanja suočili su se sa selekcijom Mađarske i odigrali nerešeno sa 11:11, a o zlatnoj i srebrnoj medalji su odlučivali penali.

Samo jedan pogodak više za 5:4 doneo je pobedu Mađarima. a mladim „delfinima" je pripalo srebro ali to nije umanjilo njihovu odličnu igru niti značaj rezultata koji su postigli.

Mesec dana kasnije juniorska reprezentacija Srbije postala je šampion Evrope, pošto je u finalu Evropskog prvenstva u Podgorici pobedila Španiju sa 9:8! 

Uzimajući sve rezultate u obzir i prikazanu igru u bazenu može se reći da su vaterpolisti Srbije protekle godine, uprkos smeni generacija, uspeli da održe dosadašnji nivo igara i dosadašnju poziciju na međunarodnoj sceni.

Posebno raduju uspesi u klupskim takmičenjima, a nastup juniorske selekcije ohrabruje očekivanja da je pred nama SREĆNA NOVA GODINA u kojoj će biti još većih uspeha.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару