Читај ми!

Teniska gomora u Napulju, ko preživi pričaće

ATP turnir u Napulju umesto kvalitetnog tenisa obeležili su užasni uslovi i organizacija na mizerno niskom nivou.

Italijanska serija „Gomora" zabeležila je zavidan internacionalni uspeh proteklih godina. Za neupućene, radnja se dešava unutar mafijaškog klana Kalabrija, uz realističan prikaz brutalnosti, nemilosrdnosti, međuljudskih odnosa i dijaloge napisane na čistom napuljskom dijalektu. U gradu pod Vezuvom se trenutno odigrava prava sportska „gomora".

ATP 250 turnir u Napulju ulazi u konkurenciju najlošije ogranizovanih turnira u modernoj istoriji. Organizacija ispod svakog nivoa.

Muke sa terenom i predaje igrača

Problemi su nastali već tokom kvalifikacija. Na betonskoj podlozi su se javile izbočine, udubljenja i oštećenja, koja su rezultirala nepravilnim odskakanjem loptice i frustracije kod tenisera. Krenula su brojna odbijanja učesnika da kroče na teren, primoravši organizatore da pod hitno reše problem na terenima teniskog kluba Napoli 1905.

Objavljeno je saopštenjeu kom se obaveštava javnost da će se svi mečevi kvalifikacija odložiti za naredni dan i biće odigrani na drugoj lokaciji, kako bi se promenila podloga.

Bilo je potrebno da se završi teniski turnir u Firenci kako bi se kvalitetnija podloga prenela južnije i postavila, uz specijalnu prevlaku, dopremljenu iz Bolonje i korišćenu za mečeve Dejvis kupa. Ni to nije pomoglo. Nastavlja se „cirkus".

Španski teniser Alberto Ramos-Vinjolas je u duelu prvog kola protiv Portugalca Nunja Borxesa zatražio od superzivora da usred meča da pregledaju teren. Prolazili su minuti, dok je nekoliko pari očiju pokušavalo da utvrdi kvalitet terena. Odlučili su da meč može da se nastavi. Ramos-Vinjolas je u tom trenutku vodio 3:2 u prvom setu, a nakupljena nervoza ga je tako dekoncentrisanog dovela do poraza.

I srpski teniseri su osetili falinke turnira u Napulju na svojoj koži. Laslo Đere je meč prvog kola protiv Hrvata Borne Goje igrao dva dana zbog vlage. Stanje terena nije omogućilo da se igra nastavi bezbedno, te je meč pomeren za jutarnji termin sutradan. Đere je dobio Goju, ali već u veče ga je čekao sledeći duel sa Lorencom Musetijem. To je već bilo previše.

Vlaga je pomogla Miomiru Kecmanoviću da trijumfuje bez velike muke, pošto je rival Francuz Korentin Mute predao meč, uplašen da će zbog klizavog terena obnoviti povredu. Mute je istresao gnev na reketu pre povlačenja sa terena.

Još kardinalnije greške desile su se van terena

Kolumbijski igrač Nikolas Barientos se zabezeknuo kada je po povratku sa meča video razbacane svoje i suprugine stvari po podu hotelske sobe. Ubrzo je Barientos podelio svoje zgražavanje na Tviteru.

Istakao je da mu je oko 16 časova, dok je igrao svoj meč, stigoa mejl kako je potrebno da napusti svoju sobu i da mu je istekla rezervacija. Potom je Nikolas u nizu tvitova naveo da je već jednom menjao hotel tokom turnira i da svo ovo već postaje pravi bezobrazluk.

„Mislim da ima incidenata na turnirima koji se rešavaju usput. Ali ništa od ovoga nije slučajno, loša organizacija i planiranje ovog turnira je onemogućilo rešavanje bilo kakvih problema koji se pojave. Svakodnevno. Nadam se da će ATP preduzeti korake da spreči igrače da prođu kroz ove situacije. Pogotovo kada se isti incident ponavlja na turnirima koje organizuje ista kompanija", zaključio je on.

Burne reakcije građana i organizatora

Ponosni meštani Napulja su krenuli sa burnim reakcijama na društvneim mrežama. Neki su se žalili da su kupili karte za turnir, ali da ne znaju za koje mečeve, niti u koliko sati da dođu na turnir. Drugi su tog stanovišta da ih takvo ponašanje uopšte ne čudi, koliko god voleli taj grad. Zajednička je konstatacija da se radi o bruki i sramoti za Napulj.

Šef organizacije turnira Kozmo Napolitano je u intervjuu za agenciju Dajer drčnim tonom prokomentarisao kritike na račun incidenata i pehova.

„Ono što se dogodilo u prva dva dana izazvalo je lavinu svega ostalog. Ali opet: radili smo kao ludi da odmah pronađemo rešenja koja su nam omogućila da održimo turnir ovde u Napulju. ATP je mogao da održi turnir negde drugde. Svako ko pravi polemiku na društvenim mrežama je imbecil. Lako upadnete u zabunu, a da ne znate šta stoji iza toga. Ja sam tu za sve i odgovariću svima", kaže Napolitano.

Naveo je i kako pokušavaju da reše problem vlage.

„Vlaga je tu, ali imamo sušilice, velike i male fenove, opremu koju koriste na svim turnirima širom sveta. Šta je drugo trebalo da radimo? Uspevamo da po redovnom planu završimo turnir koji je počeo sa velikim problemom. Ne zanimaju me kontroverze na društvenim mrežama. Lično odgovaram, ne krijem".

Za aktere turnira u Napulju i serije „Gomora" se može reći ista poslovica - ko preživi pričaće.

петак, 02. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару