Читај ми!

Petak kad je otišao Rodžer - Federer se večeras oprašta od profesionalnog tenisa

Švajcarski teniser Rodžer Federer, jedan od najboljih svih vremena, večeras će na Lejver kupu u Londonu odigrati poslednji profesionalni meč, i to u dublu, u paru sa Rafaelom Nadalom, velikim rivalom, ali i prijateljem.

U londonskoj O2 Areni sve će biti u znaku oproštaja jednog od najvećih tenisera u istoriji belog sporta. Lejver kup je više egzibicioni nego takmičarski turnir, ali ostaće upamćen u istoriji kao poslednji na kojem je Švajcarac učestvovao.

Federer će u paru sa Rafaelom Nadalom predstavljati, u poslednjem meču današnjeg programa, Tim Evrope protiv Tima sveta, za koji će u dublu nastupiti Amerikanci Džek Sok i Frensis Tijafo.

Poslednji Federerov profesionalni teniski meč trebalo bi da počne u 21.30, a ranije će mečeve u singlu odigrai Rud i Sok, Cicipas i Švarcman, odnosno Mari i Aleks de Minor.

"Nisam želeo da ceo turnir bude posvećen meni, niti da se previše pojavljujem. Zato sam pitao trenera Bjerna Borga da li mogu da odigram samo dubl u petak uveče. Apsolutno je ostvarenje sna da igram poslednji meč karijere sa Rafom", izjavio je Federer.

Nadal je istakao da će biti teško, pre svega za Rodžera, ali i za njega samog jer, kako je rekao, možda i najbitniji igrač u njegovoj teniskoj karijeri odlazi u penziju.

Pored Federera i Nadala, za Evropu nastupaju Novak Đoković, Endi Mari, Stefanos Cicipas i Kasper Rud. Tim sveta predstavljaju Feliks Ože-Aljasim, Tejlor Fric, Dijego Švarcman, Džek Sok, Aleks de Minor i Frensis Tijafo.

U slučaju povrede kao zamena u timu Evrope spreman je Mateo Beretini, a to mesto u timu sveta namenjeno je Tomiju Polu.

Đoković: Jedan od najvećih tenisera i sportista svih vremena

Za Tim Evrope nastupaće i najbolji srpski teniser Novak Đoković. Biće to prvo Đokovićevo pojavljivanje na nekom turniru još od Vimbldona, ali srpski teniser neće danas izlaziti na teren.

"Federer je iza sebe ostavio delo i zaostavštinu koja će se dugo pamtiti. Ponosan sam što ću biti deo događaja. Ovo će biti njegov oproštaj i to daje još veći značaj ovom vikendu. Bio je jedan od najvećih tenisera i sportista svih vremena", rekao je Đoković pred početak turnira u Londonu.

Istakao je i da je sjajno što teniseri imaju šansu da provedu kvalitetno vreme van terena zajedno.

"Imali smo timske večere, pričali smo o tenisu, sportu, životu. Svi želimo da pobedimo i da se dobro pokažemo u isto vreme zbog Rodžerovog oproštaja", rekao je Đoković.

Srpski teniser je u četvrtak na Instagramu postavio fotografiju "velike četvorke" i zahvalio Lejver kupu na jedinstvenoj prilici da bude na istom terenu sa najvećim rivalima i legendama sporta.

Britanski teniser Endi Mari na duhovit način se izuzeo iz "velike četvorke" svetskog tenisa, pa je uz fotografiju sa Federerom, Nadalom i Đokovićem napisao: "Velika trojka i jedan klovn."

Rodžer Federer tenisku karijeru završava sa 20 grend slem trofeja. Švajcarac je u karijeri osvojio 103 titule, a u Open eri tenisa samo je Amerikanac Džimi Konors bio uspešniji sa 109 trofeja u singlu.

Prethodna četiri puta Lejver kup je osvajao tim Evrope.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару