Kraljice i kraljevi tenisa na jednom mestu, a tu je i prava princeza

Jesu danas svoj nastup na Vimbldonu počinjali Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali program nije obećavao, barem ne kada su u pitanju uvodni mečevi. Najzanimljiviji od svih svakako je bio onaj koji je igrao Nik Kirjos sa sunarodnikom Džordanom Tompsonom, jer su svi čekali da vide da li je Australijanac spreman da izbori duel sa Rafaelom Nadalom u drugom kolu.

Kirjos se mučio tri i po sata i pet setova, na kraju uspeo da trijumfuje i imaće priliku da ponovi uspeh iz 2014, kada je senzacionalnom igrom eliminisao Španca. Nadalu sam unapred upisao pobedu i on je poprilično ispoštovao (6:3, 6:1, 6:3 protiv Jučija Sugite).

Period pre nego što su na terene izašli Filip Krajinović, Laslo Đere i Ivana Jorović, iskoristio sam da se u društvu srpskih kolega prošetam do Aorangi parka, mesta gde teniseri treniraju tokom turnira.

Za razliku od Rolan Garosa gde je trening centar izvan zidina kompleksa, Aorangi park se nalazi unutar vimbldonskog dvorišta, smešten iza Henmanovog brda, u blizini Terena 1.

Jedna od retkih dobrih stvari kod televizijskih akreditacija jeste što na ovom mestu možete ostati koliko želite, dok štampani i onlajn mediji imaju maksimalno 45 minuta do sat vremena. To je često srećna opcija, s obzirom na to da ne znate koliko će se treninzi odužiti, ali organizatori su dovoljno fleksibilni da puste i koji minut preko.

Pri ulazu u Aorangi sa desne strane nalaze se kapije, iznad njih navijači pokušavaju da dobiju autogram, potom sledi ukrasna fontana, p zona za zagrevanje (tu nije dozvoljeno snimanje), a u nastavku su na dva nivoa raspoređeni tereni.

U trenucima kada smo ulazili, Novak Đoković spremao se za trening sa Jankom Tipsarevićem, šalili su se u društvu trenera, dok su se u blizini njih zagrevali Jorovićeva i Đere. Na turnirima naviknete da često viđate najveće zvezde, ali je na Vimbldonu posebna priča, ovde su svi zajedno.

Karolina Pliškova, Petra Kvitova, Marija Šarapova, Karolina Voznijacki, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Marin Čilić... svi su u istom trenutku bili prisutni.

"Sad i nije tolika gužva, juče je bilo punije. Mada, svi su poispadali, možda je to razlog", kazao je Stefan Bojić, momak koji se bavi fristajl tenisom.

Naravno, mislio je na seriju iznenađenja tokom prvog dana.

Novak i Janko su uveliko razmenjivali udarce, pod budnim okom trenera Marjana Vajde, Gorana Ivaniševića i Dirka Hordorfa. Standardne razmene, potom poeni i na kraju servis i ritern. Tipsarević je završio nešto ranije, dok je Đoković malo duže ostao na terenu.

"Tako je breee", povikao je Janko – Vajda je pogodio as "protiv" najboljeg tenisera na svetu.

U razgovoru za Sportklub Tipsa je priznao da voli da pecka velikog prijatelja, protiv kojeg je, kako kaže, gotovo nemoguće zabiti as. Meni se približavao dobro poznati lik.

Goran Ivanišević, legendarni hrvatski igrač i šampion iz 2001. godine, novi je član Đokovićevog stručnog štaba i u intervjuu za RTS govorio je opširno o njihovoj saradnji.

"Želim da uživam u trenutku, ovo je jedan potpuno novi nivo. Da li ćemo nastaviti? To je samo pitanje dogovora", kratak je deo onoga što mi je Goran ispričao.

Kamere su bile načičkane na ogradi, novinari iz svih delova sveta pokušavali su da uhvate što bolje kadrove, dobiju neku izjavu ili intervju, ali je u jednom trenutku sve stalo. Znate onaj osećaj koji jednostavno imate da se nešto dešava, iako ste okrenuti leđima. Takva je sada bila situacija.

Okrenuo sam se i video nekolicinu radnika obezbeđenja kako se približavaju, dok je niz stepenice obližnjeg objekta silazila gospođa u beloj haljini.

Bila je to Kejt Midlton – vojvotkinja od Kembridža. Interesantno, posetila je Vimbldon bez supruga princa Vilijama. Već neko vreme se šuška da odnosi među njima nisu dobri, ali je to nije sprečilo da obavi jednu od dužnosti princeze – poseta najznačajnijem turniru na svetu.

Posmatrala je malo treninge, prozborila poneku reč sa domaćom nadom Džoanom Kontom, a onda se uputila na meč Harijete Dart i Kristine Mekhejl.

Bilo je vreme da i mi pakujemo opremu i vratimo se u novinarsko utočište, ono se nalazi između Centralnog i Terena broj 18. Stigli smo na vreme da vidimo kako se Federer preznojava u svom premijernom meču, mladi Južnoafrikanac Lojd Haris mu je otkinuo prvi set, ali više od toga nije mogao i miljenik publike je došao do pobede.

U međuvremenu, Jorovićeva je uspešno prebrodila prvu prepreku, za razliku od Krajinovića, koji je završio takmičenje.

Sumrak je polako zahvatao jugozapadni deo Londona i još jedan poprilično sadržajan dan je bio na izmaku. Vrteška se nastavlja u sredu, kada ću vam se ponovo javiti sa zanimljivim pričama iz Londona.

Pozdrav!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару