Mesto gde se brusi forma za Rolan Garos

Novak je ponovo kasnio. Razgovor sa Miomirom Kecmanovićem potrajao je duže od očekivanog dok se lagano pripremao za trening sa najboljim teniserom sveta. Na terenu su već bili njegov trener Miro Hrvatin i Momčilo, momak koji je zadužen za Miomirov oporavak. Kecmanović je završio turnir u singlu, ostao mu je nastup u dublu sa Kasperom Rudom, pre prelaska na travu.

"Idem na travu bez treninga, pa šta bude", rekao je 19-godišnji momak koji je najavio da će nastupiti u Antaliji.

"Do sada nisam imao previše uspeha na travnatoj podlozi, ne očekujem previše, ali tamo se nikada ne zna. Uđu dve-tri loptice, pogodiš pravi udarac i sve krene kako treba."

Iza ugla se u tim trenucima pojavljivao poznat lik – ispred Đokovića su redom stizali fizioterapeut Ulises Badio, kondicioni trener Gebhart Fil-Grič, kao i glavni trener Marijan Vajda.

Uz izvinjenje mlađem kolegi da je kašnjenje prouzrokovano dužim zagrevanjem, Novak je Kecmanovića pitao isto što i mi – kako se snalazi na travi. Posle kratkog ćaskanja na mreži, instrukcija o kretanju na najbržoj podlozi i nameštanju na udarce, krenuli su sa laganim prebacivanjem i uvodnim delom treninga.

Nalazili smo se na terenima "Žan Buena", trening kompleksa u blizini Rolan Garosa, koji je već oko podneva bio krcat. Aleksander Zverev je nešto ranije ušao na teren pored, u blizini su trenirali Fabio Fonjini, Simona Halep, Dominik Tim...

Sparing se ubrzavao kako je vreme odmicalo, Novak je tražio od Kecmanovića da udara po dogovorenim šablonima i ovaj je odlično pratio ritam slavnog kolege. Osvajač 15 grend slem titula je u jednom trenutku umalo povredio Vajdu, kada je želeo da servis vrati bacanjem reketa ka loptici.

Napravili su nekoliko pauza i tokom jedne je srpska ekspedicija primetila Borisa Bekera kako nadgleda "svoje" Nemce.

"Dojče majsteršaft", doviknuo je Đoković ka legendarnom Nemcu.

U prevodu "nemački šampionat" – udarce su razmenjivali Zverev i Jan-Lenard Štruf, dok je njihovu supremaciju kvario samo Sašin trener Ivan Lendl, svojim sporim i ledenim pokretima.

"Da li si probao neke Stefanove trikove?", pitao je Đoković Kecmanovića pokušavajući da iza leđa odservira lopticu koja je stajala na šljaci. Očekivano, nije bio uspešan kao internet zvezda Stefan Bojić koji se bavi malo drugačijim tenisom.

"Plašim se da se ne povredim", stigao je odgovor sa druge strane mreže.

Žan Buen je inače bio francuski atletičar, srebrni sa olimpijskih igara 1912. godine u Stokholmu i višestruki prvak države u krosu. Po njemu je nazvan plato u blizini Bulonjske šume, na kojem se osim teniskog kluba, nalazi i najlepši ragbi stadion u Parizu.

Ulaz u trening centar Rolan Garosa uređen je tako da se ostavljaju akreditacije i dobijaju posebne propusnice, a nakon staze koja vodi kroz deo za odmor, dolazi se do bašte, svlačionica i restorana u kojem se hrane teniserke i teniseri.

Dnevno tuda prođe sijaset igračica i igrača, posebno zauzet u prvoj nedelji pariskog grend slema, kada sporedni tereni na Rolan Garosu služe samo za jednočasovno zagrevanje u danu kada se igraju mečevi.

Iz restorana, više puteva vodi do 11 izuzetno dobro organizovanih i sređenih terena.

"Kakvu muziku slušaš?", začulo se sa onog na kojem su bili Srbi, iz usta Đokovića koji je bio raspevan tokom čitavog treninga.

"Ne slušam domaću muziku, samo stranu. Doduše, malo su mi Duci (Lajović) i Fića (Krajinović) nametnuli i našu, ali u redu je. Biram stranu muziku, samo da nije hevi-metal", odgovorio je Miomir.

Tada je stigao i Beker koji, verujte na reč, nije ni blizu onakav kakvim se prikazuje na televiziji. Izuzetno je nadmen, grub, nevaspitan i najblaže rečeno bezobrazan. Ne samo prema novinarima, nego i navijačima, pa i onim najmlađima. Ipak, kada se upale kamere, stav se menja iz korena.

Na terenu pored svoj termin počinjao je i Huan Martin del Potro, veliki Novakov prijatelj. Igrači su tu i bruse formu za završnicu Rolan Garosa...

A, nekih 350 metara dalje, u dvorištu jednog od četiri najveća teniska događaja na svetu, dan je proticao regularno, uz gorke suze srpskih predstavnika. Aleksandra Krunić eliminisana je od Lesije Curenko u nestvarnom meču punom preokreta, koji je trajao dva dana.

Krunićeva je propustila meč loptu, u više navrata servirala za trijumf, ali je na kraju uplakana napustila prestonicu Francuske.

"Plakala sam posle meča, nešto što generalno ne radim, Skupilo mi se sve, umor, razočarenje... Jeste da boli, ali situcije koje nas najviše uče, najviše i bole", pametno je rezonovala Krunićeva za RTS.

Melem je trebalo da bude duel Lasla Đerea i Keija Nišikorija na "jedinici". Stadion je "goreo" od atmosfere koju su pravili navijači obojice igrača i naše nade bile su podgrejane u trenucima kada je Laslo imao dva brejka prednosti i 3:0 u petom setu.

Nije uspeo da zadrži vođstvo, nesvesno se povukao i počeo više da greši, dozvolivši favorizovanom protivniku da preuzme inicijativu. Na kraju, Japanac je uspeo da načini preokret i zada bolan udarac momku iz Sente.

Đerea će sigurno neko vreme boleti način na koji je izgubio, ali kada se utisci i emocije slegnu, moći će da bude ponosan i zadovoljan onime što je učinio u Parizu. Njegova karijera ide u pravom smeru.

Više nego sigurni očekivano su bili Rafael Nadal i Rodžer Federer (odigrao 400. grend slem meč u karijeri), Petra Martić je eliminisala Karolinu Pliškovu, dok je Garbinje Mugurusa u jednom od derbija bila bolja od Eline Svitoline.

Još jedan sadržajan dan je na izmaku, ali nije ni blizu kraja – tačku će na "Šatrijeu" staviti Filip Krajinović i Stefanos Cicipas.

Taj duel možete pratiti u direktnom prenosu na Drugom programu RTS-a, a ja vam se javljam sutra sa novim zanimljivostima iz Pariza.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару