Posle Kanade i Australija odustala od Tokija

Da li je Kanada pokreknula lavinu otkaza? Nakon nje i Olimpijski komitet Australije je saopštio da neće slati svoje sportiste u Japan.

Koronairus se odražava na ceo sport. Nakon što je Kanadski olimpijski komitet saopštio da neće slati svoje sporiste u Japan, to isto je učino Olimpijski komitet Australije. Da li će njihovim stopama krenuti i ostali savezi, i na taj način "pomoći" Međunarodnom olimpijskom komitetu da donese odluku o odlaganju igara, ostaje da se vidi.

Olimpijski komitet Australije je objavio da bi njihovi sportisti trebalo da se pripreme za Olimpijske igre u Tokiju za 2021. godinu, posle najave MOK-a o potencijalnom odlaganju ovogodišnjih Igara i promenama u javnom zdravstvenom stanju u Australiji i širom sveta.

"Verujemo da naši sportisti sada moraju da daju prioritet sopstvenom zdravlju i onima oko njih, i da se mogu vratiti porodicama, u dogovoru sa svojim nacionalnim federacijama."

Olimpijski komitet Australije je jutros održao sastanak Izvršnog odbora telekonferencijom i jednoglasno se saglasio da se australijski tim ne može okupiti u promenljivim okolnostima u zemlji i inostranstvu."

Izvršni direktor komiteta Met Kerol kaže da je sportistima potrebna sigurnost - želeli su da učine pravu stvar za sebe, porodicu i svetsku zajednicu.

„Imamo sportiste iz inostranstva, treniramo na centralnim lokacijama u Australiji kao timovi i upravljamo sopstvenim programima. Sa putnim i drugim ograničenjima ovo postaje neizdrživa situacija."

„MOK je usvojio ključne principe stavljanja zdravlja sportista na prvo mesto i osiguravanja da ono deluje u njihovom najboljem interesu i interesu sporta. Ova odluka odražava te principe."

„Sada smo u poziciji da planiramo sa većom sigurnošću."

"Želeo bi da zahvalim predsedavajućem Komisije sportista OKA Stivu Hokeru, na njegovom doprinosu u raspravama danas i tokom prošle nedelje, predstavljajući stavove naših sportista", rekao je Kerol.

Šef misije australijskog tima u Tokiju Jan Česterman kaže da je razgovarao sa sportistima nakon što je prošle nedelje dobio povratne informacije od njih iz više od 25 sportova.

„Jasno je da se Igre ne mogu održati u julu. Naši sportisti bili su sjajni u svom pozitivnom stavu prema treninzima i pripremama, ali stres i nesigurnost bili su za njih izuzetno izazovni."

„Takođe su preuzeli teret brige za svoje sunarodnike širom sveta. To mi je bila stalna poruka. "

„Iako će usled ove promene biti još puno toga što će se rešiti, tajming će omogućiti sportistima iz celog sveta da se pravilno pripreme s nadom da će kriza vezana za koronavirus biti pod kontrolom."

„Svesni smo da će za mnoge odlaganje predstavljati niz novih pitanja. Ali kada se svet zbliži na Olimpijskim igrama u Tokiju, one mogu biti prava proslava sporta i čovečanstva", rekao je Česterman.

Česterman je dodao da u Tokiju postoje brojna pitanja koja proizlaze iz bilo kakvog odlaganja, od kvalifikacija do logistike na terenu, ali da se to može blagovremeno rešiti.

Kerol će razgovarati sa nacionalnim federacijama širom Australije kako bi razradio pitanja koja su sada postala jasnija.

 

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару