Читај ми!

Deset sportskih iznenađenja decenije

Podsećamo se najupečatljivijih sportskih iznenađenja protekle decenije, uz nadu da će i za deset godina biti povoda za pisanje istog teksta i da sve glasniji i uporniji zagovornici segregacije u najznačajnijim sportskim takmičenjima neće realizovati svoje ideje jer su iznenađenja i preokreti esencija sporta. Manji, siromašniji i slabiji ne pobeđuju nigde, ali su im u sportu šanse najveće.

Severna Makedonija u polufinalu Evropskog prvenstva 2011.

Početkom decenije, dok je još uvek bila "bivša jugoslovenska", a ne severna, Makedonija je ostvarila najveći uspeh u svojoj kratkoj košarkaškoj istoriji. Izabranike Marina Dokuzovskog zaustavila je Španija tek u polufinalu.

Početak takmičenja nije nagoveštavao uspeh jer su Makedonci već u prvom kolu izgubili od Crne Gore, ali će se ispostaviti da ih niko više u grupi neće pobediti – ni Hrvatska, Grčka, Finska, niti Bosna i Hercegovina.

Vrhunac iznenađenja usledio je u neizvesnom četvrtfinalu kada je sa 67:65, usred Kaunasa, savladana i Litvanija. Španci u polufinalu nisu bili impresionirani, a u utakmici za treće mesto slavila je Rusija. Tada novopoečeni makedonac Lester Mekejleb izabran je u najbolju petorku prvenstva, a Pero Antić je bio drugi skakač takmičenja.

Lester šampion Engleske

Često se dešavaju iznenađenja uokvirena u jednu utakmicu, ali kada potpuni autsajder, koji je prethodnu sezonu završio na 14. mestu, a pre dve se vratio u elitni rang, osvoji najjaču fudbalsku ligu na svetu nakon odigranih 38 kola, to je sport u najboljem izdanju.

Fudbaleri Lestera sa Klaudijem Ranijerijem na klupi osvojili su Premijer ligu 2016. godine, ostavivši drugoplasirani Arsenal deset bodova iza leđa. Ples Vardija i Mareza premijerligaškim terenima, završio se arijom Andree Bočelija.

Island u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2016.

U poslednjoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj pobedio je ostrvski fudbal, ali sa "pogrešnog" ostrva. Hrabri islandski fudbaleri izbacili su rezultatom 2:1 zbunjene Engleze, nakon što su remijem sa Portugalijom i pobedom nad Austrijom u grupi već zaintrigirali evropsku fudbalsku javnost. U četvrtfinalu su ubedljivo poraženi od Francuske sa 5:2.

Mediji su pisali o konobarima, farmerima, režiserima i ostalim fudbalskim amaterima koje je u pabu okupio trener zubar, ali se ispostavilo da su Islanđani postavili dobar sistem i godinama ulagali u razvoj fudbala, te da uzrok njihovog uspeha nije (baš tako) romantičan.

Vels u polufinalu Evropskog prvenstva 2016.

Potpuno neočekivano, u ulozi spasilaca časti ostrva na kojem je fudbal i nastao, u Francuskoj su se našli Velšani.

Iako su u grupi izgubili od engleskih komšija, pobede nad Slovačkom i Rusijom bile su dovoljne za prvo mesto koje im je na početku eliminacione faze osiguralo prihvatljivog protivnika, Severnu Irsku.

Posle pobede od 1:0, napravljen je neočekivan podvig trijumfom nad Belgijancima vrednim polufinala. Ipak, za oteta dva boda u grupi, osvetio se budući šampion Portugalija.

Barselona - PSŽ 6:1 (posle 0:4)

Nije iznenađenje kada se Barselona plasira u četvrtfinale Lige šampiona, ali jeste kada u revanšu pobedi sa 6:1 i izbaci Pari Sen Žermen golom Serđija Roberta u 95. minutu utakmice, nakon što je u prvoj izgubila 4:0.

Zlobnici će reći da nije iznenađenje ni kada se PSŽ ne plasira. Epilog jednog od najneverovatnijih dvomeča u istoriji fudbala viđen je 8. marta 2017. godine.

Slovenija šampion Evrope 2017.

Imali su Slovenci 2013. godine Evropsko prvenstvo u svom dvorištu, ali nisu imali Luku Dončića. Da su ga pustili da igra i tada, sa 14 godina, ko zna šta bi bilo. Zajedno sa svojim kontrategom, iskusnim Goranom Dragićem, 2017. se našao se u najboljem timu prvenstva.

Uz Igora Kokoškova na klupi, virtuoznog Dragića, naturalizovanog Rendolfa, raspucanog Prepeliča, Blažiča, Murića, Vidmara i ostale, Slovenci su imali ekipu za poštovanje, ali teško da je neko prognozirao da će osvojiti Evropu bez poraza.

"Zmajčeki" su u grupnoj vazi pobedili nemoćni Island, verovatno nikada bolju Finsku, Poljsku, Grčku i Francusku. Ukrajina se u osmini finala ništa nije pitala, potom su pobeđeni Letonci, a onda Španci sa neverovatnih 20 razlike. Nažalost, u finalu je stradala i Srbija.

Hrvatska u finalu Svetskog prvenstva 2018.

Hrvatska je dogurala do finala Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji bez pobede u tri eliminacione utakmice. Danska i domaća Rusija pale su tek nakon penala, a polufinale sa Englezima rešio je Mario Mandžukić u prvom produžetku.

Put na prvenstvo nije mirisao na istorijski uspeh jer su Hrvati morali u Rusiju na mala vrata, pošto su u kvalifikacionoj grupi završili iza Islanda. Tek pred poslednje kolo kvalifikacija, smenjen je selektor Ante Čačić, kojeg je nasledio Zlatko Dalić.

Ni u Rusiji nije krenulo slavno jer je posle pobede nad Nigerijom u prvom kolu grupne faze, na avion poslat Nikola Kalinić, koji je odbio da u finišu utakmice zameni Mandžukića. Da je efekat selektorove odluke dobar, videlo se kada je sa 3:0 razmontirana Argentina, a potom pobeđeni i žilavi Islanđani.

Srbija i SAD u borbi za peto mesto

Pred svetsko prvenstvo u Kini, ceo svet je očekivao okršaj Srbije i Amerike, ali ne u borbi za plasman od petog do osmog mesta. Mogu da kažu da su bili u pravu oni koji su prognozirali da šanse Srbije u projektovanom finalu rastu svakim novim otkazom Gregu Popoviću, ali pobede u utakmici za popunjavanje tabele retko ko će se sećati.

Posle egzibicija sa Angolom, Filipinima i Portorikom, Srbija kao da nije mogla da prezupči na ozbiljnu takmičarsku košarku, pa su nas posle Španaca, u četvrtfinalu "prebili" i Argentinci.

Gregov "jedva smo se skupili" tim igrao je produžetak još sa Turcima u grupi, a u četvrtfinalu su ih pobedili Francuzi.

Pobeda Ruiza nad Džošuom

Prvog juna 2019. godine u njujorškom "Medison skver gardenu", prototip mišićavog boksera teške kategorije, šampiona najcenjenijih konferencija, nokautirao je debeljko kojem samo sombrero na glavi i burito u rukama fale da bude stereotipni prikaz Meksikanca.

Do tada neporaženi Entoni Džošua dobio je Endija Ruisa kao izazivača tek nakon što je njegov planirani protivnik Džerel Miler suspendovan zbog dopinga. Amerikanac meksičkog porekla prvi se našao na podu u trećoj rundi, ali je, za razliku od Džošue u sedmoj, brzo došao sebi.

Pobeda Felon Šerok nad Tedom Evansom

Britanka Felon Šerok postala je prva žena u istoriji koja je na jednom od dva zvanična svetska prvenstva u pikadu pobedila muškarca.

Ona je u prvom kolu Svetskog prvenstva 2019. godine, u organizaciji Profesionalne korporacije pikado igrača, pobedila Teda Evansa rezultatom 3:2 u setovima.

Kada je već probila led, nije je joj bio problem da i u drugom kolu pobedi pripadnika jačeg, izgleda ne nužno i preciznijeg pola.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару