Oklahoma izabrala Nikolu Topića na NBA draftu

Srpski košarkaš Nikola Topić moći će da igra za Oklahomu, koja ga je izabrala sa 12. mesta na NBA draftu. Topiću su predviđali višu poziciju, a povreda kolena je verovatno uticala na konačan ishod. Prva i druga pozicija pripale su Francuzima Zahariju Rizašeu i Aleksu Saru, dok je treći Rid Šepard.

Оклахома изабрала Николу Топића на НБА драфту Оклахома изабрала Николу Топића на НБА драфту

Kao 12. pika na draftu 2024. godine Oklohoma Siti tander izabrala je Nikolu Topića iz Srbije i beogradske Crvene zvezde, rekao je komesar NBA lige Adam Silver posle čega je reprezentativac Srbije zagrlio majku u sali "Barklajs centra" u Bruklinu i krenuo na binu da preuzme kačket sa amblemom svog novog kluba.

"Jedva čekam da vas vidim i vrlo sam uzbuđen što sam deo porodice Oklahome", rekao je Topić nakon izbora.

Srpski košarkaš je tokom prethodne sezone važio za jednog od kandidata za prvih pet mesta na draftu, ali je na konačan ishod verovatno uticala i povreda kolena u januaru, koju je obnovio u maju, u prvoj utakmici finalne serije ABA lige protiv Partizana.

NBA analiza: Kad se zaleti ka košu...

NBA liga je u analizi na svom sajtu Topića predstavila kao brzog beka koji komotno može da organizuje igru.

"Ima odličan tempo u prenosu lopte, kad se zaleti ka košu, dobru završnicu sa obe ruke i odličnu distribuciju lopte, poput iskusnog igrača", piše u analizi na sajtu NBA lige, uz napomenu da bi srpski košarkaš trebalo da nabaci mišiće i popravi šut za tri poena.

Oklahomi je nakon odlaska Džoša Gidija u Čikago bulse potreban još jedan plejmejker kao zamena za Kanađanina Šeja Gildžesa Aleksandera, drugog u trci za najboljeg igrača NBA lige u nedavno okončanoj sezoni.

Još nije izvesno da li će tim koji je igrao u polufinalu Zapadne konferencije moći od početka da računa na Topića, s obzirom na to da se i dalje oporavlja od povrede.

Idealna petorka ABA lige i njen najbolji mladi igrač

Mladi košarkaš je u prethodnoj sezoni prosečno beležio 16 poena, šest asistencija i tri skoka uz 65 odsto šuta za igre, nastupajući uglavnom za Megu, pošto se povredio nedugo po povratku u Zvezdu, posle samo tri utakmice.

Ipak, iako nije igrao veći deo sezone, uvršten je u idealnu petorku ABA lige i proglašen je za najboljeg mladog igrača u tom takmičenju.

Topić je u Zvezdi od 2020. godine, kada je zaigrao za mlađe kategorije. Kao član "crveno-belih" bio je na pozajmicama u Slodesu, OKK Beogradu i Megi.

Sa reprezentacijom Srbije do 18 godina 2023. godine osvojio je Evropsko prvenstvo i bio najbolji igrač turnira.

Oklahoma, Denjo i Srbi

Trener Tandersa Mark Denjo u prethodnoj sezoni već je sarađivao sa srpskim igračima.

Dres Oklahome nosili su Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski, ali je dvojac tokom sezone trejdovan u Šarlot hornetse gde su obojica dobila veće uloge.

Srbija tako – nakon Darka Miličića 2003. godine – još nije dobila novog košarkaša u prvih 10 pozicija.

Miličić je bio drugi izbor 2003. godine, a Topić deli drugo mesto najviše rangiranih srpskih košarkaša u istoriji NBA lutrije, zajedno sa Vladimirom Radmanovićem. 

Najbolje iz Francuske, ponovo

Dva mlada francuska igrača izabrana su sa pozicije jedan i dva. Atlanta hoksi su uzeli Zaharija Rizašea, a Vašington vizardsi Aleksa Sara.

Francuzi tako drugu godinu zaredom imaju najboljeg na izboru za nove nade lige. Prošle godine, San Antonio je kao prvog na draftu odabrao takođe Francuza Viktora Vembanjamu, što govori o izuzetnoj generaciji mladih igrača koji dolaze iz ove zemlje.

Rizaše je do sada bio košarkaš Asvela, ali na pozajmici u Burgu, timu koji je predvodio do finala Evrokupa, uz 11 poena, tri skoka i asistenciju po utakmici.

Sar je prethodne godine nastupao za Pert vajldketse u Australiji i igra na poziciji centra.

Treća pozicija pripala je beku Kentakija Ridu Šepardu, koji je prosečno beležio oko 12 poena uz četiri asistencije i isto toliko skokova.

Iako je prema projekcijama Topić trebalo da igra kod Grega Popovića, put Teksasa će, sa četvrtog mesta, plejmejker Jukona Stefon Kesla.

Hjuston je izabrao Rona Holanda na poziciji pet, a treći Francuz u prvih deset je Tiđan Salon iz Šolea. Kao šesti izbor, biće saigrač Miciću i Pokuševskom u Hornetsima.

Sedma pozicija pripala je Donovanu Klingenu, kao i kačket sa amblemom Portland trejlblejzersa.

San Antonio je sa osmog mesta uzeo i Roba Dilingema, takođe iz Kentakija, ali je on ubrzo poslat u Minesotu timbervulvse, u zamenu za nezaštićenu poziciju sa drafta 2031. godine i pika druge runde 2030. 

Devetu poziciju zauzeo je Zek Idi, koji će u Memfis.

Prvih deset mesta zaokružilo je krilo Kolorada Kodi Vilijams, koga je izabrala Juta, dok je ispred Topića još jedino Matas Buzelis. Litvanac će nastupati u Čikago bulsima.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару